Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Asiantuntija vinkkaa: ”Näin vältät älykodin mahdollisesti kalleimman sudenkuopan”

Älykoti on tullut osaksi koteihin ja nyt sitä osataan käyttää. Päättyvänä talvena kansa optimoi energian kulutustaan mitä moninaisimmin keinoin. Talven kylmyyteen valmistauduttiin suomalaiseen tapaan hyvin, sillä ratkaisuja haettiin ja hankittiin jo ajoissa syksyllä. Wiser-älykotiratkaisulla toteutettiin joulu-tammikuun aikana yli 18 miljoonaa toimintoa kotisuomessa, joten kyllä me tämä jo osataan! Nyt kun kevät on koittanut, pääsee kansa kirmaamaan kesälaitumille ja ehkä sähkön hinta taas saa hetkeksi väistyä lehtien palstoilta. Tästäkin talvesta siis selvittiin.

Viimeisten vuosien aikana suomalaiset kodit ovat saaneet varustukseensa varsin suuren määrän erilaisia älylaitteita. Laitteiden kirjo vaihtelee edullisista releistä monimutkaisiin järjestelmiin, mutta yhtä kaikki: Nämä laitteet vaativat huoltoa ja ylläpitoa siinä missä mikä tahansa muukin kodin tekniikka. Ratkaisun monimutkaisuudesta tai yksilöllisyydestä riippuen enemmän tai vähemmän.

Myös kesäaikaan on syytä huolehtia laitteiden päivitykset ajan tasalle, ja viimeistään ennen tulevaa talvea hyvissä ajoin tarkastaa, että esimerkiksi asennetut automaatiot toimivat oikein. Asentajan tai palveluntarjoajan jono kun saattaa ensi lämmityskauden alussa olla pitkäkin.

Älykodista kannattaakin pitää huolta. Parhaimmillaan toimiva älykoti on loistava eurojen säästäjä ja jopa asunnon arvoa kohottava tekijä. Pahimmillaan vanhentunut tai liian monimutkaisesti yksilöity älykoti on jopa asuntokaupoissa kaupan este tai myyjälle rasite, joka voi aiheuttaa kalliitakin ongelmia. Vanhentunut älykotijärjestelmä voi vaatia kymmenien tuhansien eurojen sähköremontin, joten nyt asennetuilla ratkaisuilla voi olla suuri merkitys tulevaisuuden asuntokaupoilla.

Markkinoilla on olemassa paljon erilaisia ratkaisuja, mutta mistä sitten tietää, mistä lähteä liikkeelle? Tässä kymmenen vinkkiä, joita kannattaa älykotia rakentaessa miettiä.

Vinkki 1

Mikäli olet kuullut siitä, niin on moni muukin. Tunnetun valmistajan tuote on yleensä hyvä valinta.

Vinkki 2

Muista turvallisuus: tarkasta, että sähkölaitteissa on FI-merkintä. Jos laitteita asennetaan piiloon, varmista että tiedät niiden sijainnin ja huolehdi niiden sähköturvallisuudesta erityisen tarkasti. Teetä sähkötyöt aina sähköasentajalla!

Vinkki 3

Tarkasta, että ratkaisu toimii myös ilman älyä. Esimerkiksi perinteisten kytkinten tai pistorasioiden paikalle asennettavat ja näkyvät älykkäät sähkökalusteet ovat standardikalusteita, jotka toimivat perinteisinä ilman älyä, eivätkä ne aiheuta ongelmia asunnon myynnin yhteydessä.

Vinkki 4

Varmista, että kiinteästi asennettujen älykkäiden sähkölaitteiden luovuttaminen uudelle omistajalle onnistuu ongelmitta esimerkiksi sovelluksen kautta. Lisäksi on hyvä varmistaa, että älykoti laitteet voidaan nollata ennen muuttoa.

Vinkki 5

Huomioi data: mistä älykotisi käyttämä data tulee ja mitä käyttäjäsopimuksia olet tehnyt. Mikäli älykotisi hakee dataa kolmannen osapuolten palvelimilta, varmista että et jää ”nalkkiin” vanhaan asuntoosi käyttöehtojen vuoksi. Muista kertoa asunnon ostajalle ratkaisuista, joita olet käyttänyt.

Vinkki 6

Huomioi ajan kuluminen: mitä monimutkaisempi ja räätälöidympi ratkaisu tänä päivänä on, sitä nopeammin se todennäköisesti jää vanhaksi. Myös laitteiden perustoimintojen toimivuus ja rakenteellinen kestävyys 10–20 vuoden päähän kannattaa miettiä.

Vinkki 7

Älä vedä överiksi. Kodissa kaiken ei tarvitse toimia älyllä. Siivoukseen käytettävän pistorasiaa ei tarvitse voida ohjata puhelimella. Mieti myös, minkä laitteiden päivittäinen yhteen toimivuus on oikeasti tärkeää.

Vinkki 8

Älä jää älykotivankilaan. Varmista, että kotisi kontrolli on SINULLA ja osaat käyttää sitä – tai voit oppia järjestelmän käytön ilman liiallisia ponnisteluja. Mikäli järjestelmä vaatii koodaamista, varaudu siihen, että saatat tarvita asiantuntijan apua, mikäli tämä ei kuulu osaamisalueisiisi.

Vinkki 9

Sovi tarkasti, mitä palveluntarjoajalta hankkimasi älykoti pitää sisällään ja kuinka pitkään saat tukea sekä ylläpitoa järjestelmälle. Huomioi myös, että asentajalla ei kuulu olla pääsyä älykotiisi asennuksen jälkeen vaan ainoastaan tarvittaessa.

Vinkki 10

Kuka vastaa sinulle älykoti järjestelmän ja siihen asennettujen toimintojen ja koodin tietoturvasta? Valmistaja, palveluntarjoaja vai esimerkiksi asentaja? Muista pitää Wifi-verkkosi salasana vain omassa tiedossasi.

Älykoti on loistava renki, mutta huono isäntä. Laadukkaita vaihtoehtoja ja ratkaisuja on tarjolla paljon ja hyvin mietittynä hankintana siitä on iloa nyt ja pitkään. Harkitusti hankitulla ratkaisulla säästää energiaa, luo turvaa ja 2020-luvun mukavuutta pitkäksi aikaa. Ilman harmaita hiuksia. Kirjoittaja ei ole Pelle Peloton, kuten ei moni muukaan meistä. Töissään hän toimii Schneider Electricillä Wiser-älykotituotteiden kaupallisena tuotepäällikkönä ympärillään monta Pikku Apulaista, jotka huolehtivat siitä että älykoti on älyttömän älykäs.

Älynväläys on Schneider Electricin sarja, jossa alan tavalliset kaduntallaajat pohtivat energiaan liittyviä ajankohtaisia asioita muiden tavallisten kaduntallaajien näkökulmasta.

Blogin kirjoittajana on Juhani Hallamaa, tuotepäällikkö. Ota yhteyttä: juhani.hallamaa@se.com

Tägit: ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.