Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Mikä se onkaan se sähkön hinta nyt?! APUA!

Jäin tässä eräänä iltana pohtimaan, mikä kaikki on muuttunut sitten vuodenvaihteen 2022. Onhan tässä paljon muuttunut, mutta ihminen se muistaa aina lähimmäs itseä osuvat tapahtumat. Meille suomalaisille niitä ovat olleet onneksi toistaiseksi lähinnä päivittäiseen elämiseen ja sen kustannuksiin liittyviä. Laukkaava inflaatio on kurittanut jokaisen lompakkoa, energian hinta on kovasti framilla uutisissa ja polttoaineen sekä sähkön hinta nyt ovat jokapäiväsiä keskustelunaiheita.

Samaan aikaan teknologia on ottanut suuria harppauksia eteenpäin. Uusiutuva energia valtaa alaa, sähköinen liikkuminen potkulaudoista sähköautoihin on jatkuvasti suositumpaa ja tekoäly on mullistamassa eri toimialoja.

Paljon on siis tapahtunut – ja varsin lyhyessä ajassa.

Reissu historiaan

Halusin rakentaa pienen nykyaikaisen teknologian mahdollistaman aikakoneen ja palata ajassa taaksepäin siihen, mitä kaikkea kansan syvät rivit puhuivat sähkön hinnasta alkuvuodesta 2022. Samalla selvittelin, eroaako keskustelu oleellisesti siitä, mistä tänä päivänä keskustellaan. Aikakoneeksi valikoitui monelle jo tuttu ChatGPT ja matkustuskohteeksi valitsin laulunaiheitakin tarjoilevan Vauva.fi keskustelufoorumin “big datan”. Tällä combolla luulisi saavan jonkinlaisen kuvan siitä, mikä aiheen tiimoilta tammi-helmikuussa 2022 sähkön hinnassa puhututti.

Näin aikakoneeni vastasi minulle:

Tammikuun ja helmikuun 2022 aikana Vauva.fi -sivustolla käytiin keskustelua sähkön hinnasta. Käyttäjät jakoivat omia kokemuksiaan ja huolenaiheitaan sähkön kustannuksista. Tässä on yhteenveto keskusteluista:

Korkea hinta: Jotkut käyttäjät mainitsivat, että sähkön hinta oli noussut merkittävästi. Esimerkiksi eräs keskustelija kertoi, että hänen kiinteän sopimuksensa päättyessä hinta nousi 36 sentistä per kWh 1500 euroon kuukaudessa.

Hinnan nousu: Eräs käyttäjä kertoi, että sähkön hinta oli noussut peräti kolme kertaa lyhyen ajan sisällä. Aluksi hinta oli 12 euroa kuukaudessa, sitten 16 euroa kuukaudessa ja viimeisimpänä ilmoitus kertoi hinnan nousevan 24.9 euroon kuukaudessa. Tämä hinta sisälsi 84 kWh energiaa.

Pörssisähkön hintanousu: Joulukuussa 2021 pörssisähkön hinta oli ennätyskorkealla. Marraskuun alkupuolella hinta oli keskimäärin noin 7 senttiä per kWh, mutta joulukuussa se kääntyi jyrkkään nousuun. Moni seurasi hintojen vaihtelua jännittyneenä.

Vaikka sähkön hinta voi vaihdella alueittain ja sopimuksista riippuen, nämä keskustelut antavat kuvan siitä, että sähkön hinta oli monille tärkeä puheenaihe tuolloin.

Alle kaksi vuotta sitten keskustelun aiheet sähkön hinnan osalta ovat olleet siis samansuuntaisia kuin tänäkin päivänä.

Määräaikainen 24kk vs Sähkön hinta NYT!

Alkuvuonna 2024 onkin syytä palata historiaan. Aikamatkani kohteen aikoihin monet saivat ensikosketuksen pörssisähköön sen ikävämmässä muodossa: Joulukuussa 2021 kun pörssisähkön verollinen keskihinta heilui yli 27 snt/kWh. Moni näiden laskujen säikäyttämä kuluttaja riensi kiinnittämään sähkönsä hinnan kiinteään, jopa 24kk kestävään ja nykymittapuulla erittäin edulliseen sopimukseen. Maailman melskeen keskeltä onkin sittemmin kuultu riemukkaita ”minulla on kiinteä sopimus” -kiljahduksia sähkön hinnan eläessä tilanteiden mukaan.

Nyt kuitenkin alamme olla lähellä sitä aikaa, kun viimeistenkin edullisesta sopimuksista kiinni pitäneiden on aika alkaa miettiä, kuinka sitä omaa sähkön ja energian käyttöä pitäisi hallita. Pitäisi siis alkaa tietää, mitä sähkön hinta on NYT!

Apuva! Mitä minä sitten teen?!

Onneksi teknologia on kehittynyt myös näiden kahden vuoden aikana ja nyt tarjolla on energiaremonttia varten erilaisia ratkaisuja, joilla ihan tavallisenkin kansalaisen on helppoa säätää kotinsa energiankulutusta. Kehittyneessä tekniikassa piilee myös sudenkuoppa ja se on teknologia itse. Se kun voi myös olla nyt kovin monimutkaista ja vaikeaa, jolloin sitä ei tule käytettyä. Lisäksi se voi olla kallista, jolloin erilaiset kuukausimaksut ja asentajakäynnit syövät sähkössä säästetyn rahan. Siksi järjestelmän valinnassa kannattaakin olla tarkkana.

Toimiessaan älykoti on kuitenkin erittäin helppo tapa säästää energiaa ja euroja sekä lisätä tietoisuuttaan omasta kulutuksesta. Helpoimmillaan nykytekniikka mahdollistaa esimerkiksi sähkökeskuksen pääkytkimen yhteyteen asennettavan PowerTag-energiamittarin kautta koko kodin hetkellisen kulutuksen seurannan oman älypuhelimen kautta. Jo tämä on avain siihen, että tiedostaa eri laitteiden viemän energiamäärän. Lisäksi samaisen laitteen avulla voi vaikkapa automatisoida termostaatit toimimaan pörssisähkön hintavaihteluiden mukaan.

Älykotiratkaisukin voi käyttää tänä päivänä älykkäitä algoritmeja, joilla esimerkiksi tämän PowerTagin mittaamasta datasta erotellaan lämmityksen, sähköauton tai vaikkapa eri kodinkoneiden käyttämä sähkö. Samalla järjestelmä antaa kulutuksen perusteella energiankäyttösuosituksia ja mahdollistaapa se myös leikkimielisen kisaamisen vastaavanlaisilla spekseillä varustettujen kotien kanssa.

Tällaiset mahdollisuudet eivät olleet vielä tavallisen tallaajan apuna joulukuussa 2021. Kiinteästä sopimuksesta dynaamiseen vaihtaminen on kuin urheilua: harjoittelemalla oppii ja hyvistä välineistä on paljon apua!

Seuraavaksi viritänkin tästä aikakoneen pari vuotta tulevaisuuteen ja alan miettimään, miten silloinkin voisimme teknologian avulla auttaa koteja säästämään energiaa, euroja ja hermoja.

Blogin kirjoittajana on Juhani Hallamaa Wiser-älykotituotteiden kaupallinen tuotepäällikkö. Juhani on totaalisen ulkona vauvakeskustelusta ja jonka kristallipallo ennustaa mielenkiintoisia aikoja kotien energianhallinnassa.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.