Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Onko kotisi sähköjärjestelmä burnoutin partaalla?

Vanhan omakotitalon sähköt voivat näennäisesti toimia moitteetta, mutta todellisuudessa kodin laitearsenaali on valtava kuormitus talon sähköistykselle. Samaan aikaan käytössä oleva astianpesukone, sähkökiuas, televisio, pelikonsoli, tabletin laturi ja latauksessa oleva sähköauto nostavat kukin järjestelmän stressitasoa. Vanhassa omakotitalossa sähköjä ei lähtökohtaisesti ole mitoitettu nykytarpeiden mukaan. Nyt on aika päivittää sähkökeskus.

Vuosikymmenten vaihtuessa talossa on saatettu tehdä useitakin pieniä sähköremontteja, mutta pelkkä pistorasioiden tai rispaantuneiden sähköjohtojen uusiminen ei riitä. Jotta vanhan omakotitalon sähköjärjestelmän stressiä saadaan laskettua, on syytä pyytää sähköalan ammattilainen paikalle arvioimaan saneeraustarpeet. Uusimmat sähköasennusstandardit täyttävä sähkökeskus, kuten Gistelen Sigma-ryhmäkeskus, on edellytys nykytarpeisiin mitoitetulle ja turvalliselle sähköistykselle.

Jännittääkö, riittääkö jännite?

TUKES suosittelee sähköjen tarkastamista 15–30 vuoden välein, ja sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on 30–40 vuotta. Jos ennen 80-luvulla rakennetun omakotitalon sähkökeskusta ei ole koskaan uusittu, siinä ei todennäköisesti ole tarpeeksi tilaa lähdöille, joiden avulla virtaa jaetaan ympäri taloa eri sähkölaitteille. Kodin omasta ryhmäkeskuksesta löytyvät keraamiset tulppasulakkeet ovat varma merkki siitä, että talon sähkösaneeraus on ajankohtaista.

Sähköremontissa tulee ottaa huomioon sähkökeskuksen uusiminen, sillä se on tärkeä osa saneerausta. Kaikkensa antanut ja loppuun ajettu sähkökeskus saattaa vielä olla jotenkuten toimintakykyinen, mutta häviää monessa asiassa nuoremmalle ja vetreämmälle keskukselle. Modernin omakotitaloasujan näkökulmasta on esimerkiksi olennaista, että keskuksesta löytyy riittävä määrä sähkösyöttöjä sähkölaitteiden määrään nähden.

Sähkökeskuksen vaihtamisella voidaan lisäksi välttyä turhalta laitteiden vikaantumiselta ja jopa sähköpaloilta. Uudenaikaisissa sähkökeskuksissa on aina vikavirtasuojakytkimet, jotka suojaavat ihmisiä sähköiskuilta. Vikatilanteessa ne laukeavat tavallista sulaketta herkemmin.

Huomioi myös tulevaisuuden tarpeet

Uutta sähkökeskusta valittaessa hyvä yleisohje on ottaa hieman liian suuri yksikkö nykyisiin tarpeisiin nähden. Silloin siihen mahtuu asentamaan jälkikäteen tarpeellisia komponentteja, kuten johdonsuojakatkaisijoita, ylijännitesuojan tai valokaarivikasuojan.

Tulevaisuuden tarpeisiin on myös syytä varautua: esimerkiksi sähköauton latausvalmiudelle ja kuormanhallinnalle on hyvä varata paikka sähkökeskuksesta. Sähköauton latausvalmiudella tarkoitetaan kohteeseen soveltuvaa kuormanhallintaa ja muita sähköturvallisuuden kannalta välttämättömiä komponentteja.

Luotettavat komponentit Schneider Electriciltä

Talotekniikan käyttöikä vaihtelee, mutta hyvänä peukalo-sääntönä pidetään neljää vuosikymmentä. Sähköasentaja osaa suositella oikean suuruista keskusta, mutta myös kuluttajan kannattaa olla tarkkana ja pyytää keskusta, johon saa helposti lisäosia. Suomessa suunnitellut ja kootut Gistelen sähkökeskukset ovat turvallisia ja laadukkaita, ja niissä olevat Acti9-komponentit noudattavat asuinkiinteistöjen sähköasennusstandardeja.

Omakotitaloasukkaan ei tarvitse itse tietää mitään sähkökeskuksen suunnittelusta, kasauksesta tai asennuksesta, sillä sen suorittaa aina sähköalan ammattilainen. Omia toiveita ja ajatuksia kannattaa kuitenkin käydä läpi suunnitteluvaiheessa.

Gistele tekee yhteistyötä Schneider Electricin kanssa, ja Sigma-vakiokeskuksista löytyy asuinkiinteistökäyttöön tarkoitettuja Schneider Electricin Acti 9 K -sarjan komponentteja. Ne on valmistettu 56-prosenttisesti kierrätysmuovista sähköturvallisuudesta tinkimättä. Laajasta tuotevalikoimasta löytyy komponentteja omakotitalon nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Uusi sähkökeskus on askel kohti turvallisempaa asumista – ja kohtuudella kuormitettua sähköjärjestelmää.

Blogin kirjoittajana on Reija Talo tuotepäällikkö. Ota yhteyttä: reija.talo@se.com

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.