Haluatko tietää lisää blogiartikkeleista?

Ota yhteyttä meihin

Power-to-X, uusi aika – uudet kojeet

Todistamme paraikaa energiankäytön vallankumousta, sillä olemme siirtymässä uuteen, fossiilienergian hylänneeseen aikakauteen. Sinne päästäksemme tarvitsemme sähkön säästämistä, sähkönkäytön optimoimista ja myös sähkönkäytön lisäämistä digitalisaation eteenpäin viemiseksi. Onnistuaksemme tässä kaikessa tarvitsemme sähköä myös varastoon. Siinä onkin tämän tarinan P2X.  

Power-to-X = P2L + P2H + P2C + monta muuta

Power-to-X, tuttavallisemmin P2X, on keskeinen teknologia teollisuuden ja liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Sen perusideana on muuttaa sähkö toiseksi energiamuodoksi – ja tarvittaessa takaisin sähköksi. Tässä hyödynnetään niitä ajankohtia, kun sähkö on poikkeuksellisen edullista. Hyötysuhde voi olla erittäin heikko, mutta silti kannattava.

P2X-tekniikoita on useita, yksi tutuimmista on Power-to-Gas, missä sähköenergia muutetaan kaasumaiseksi polttoaineeksi, esimerkiksi vedyksi. Suomessakin mittavia vetytehdashankkeita on jo käynnissä ainakin Harjavallassa, Kokkolassa ja Helsingissä. Päästötön aurinko- ja tuulienergia muutetaan vetytehtaissa sähköä helpommin varastoitavaksi ja kuljetettavaksi vedyksi.  

Power-to-Liquid-teknologiassa sähköenergiaa hyödynnetään nestemäisten polttoaineiden valmistamiseen, Power-to-Heat muuttaa sähköä lämmöksi ja Power-to-Chemicals erilaisiksi kemiallisiksi yhdisteiksi, kuten vaikka lannoitteiden valmistamisessa olennaisen ammoniakin tai muiden teollisuuskemikaalien tuottamiseen. 

Miksi me sitten tarvitsemme tällaista teknologiaa? Energian tuotannon ja kysynnän eriaikaisuus vaatii meiltä uusia innovaatioita sen sijaan, että turvautuisimme eilisiin, fossiilisiin energiamuotoihin. Uusi aika tarvitsee uudet kujeet – ja kojeet. 

Energianäyttämölle ei pääse ilman edistynyttä osaamista

P2X-teknologiat perustuvat pääosin uusiutuvan sähköenergian käyttöön, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan. Tuotanto ja kulutus eivät aina kulje ajallisesti käsikynkkää, joten teknologian apu on olennaista, jotta saamme kysyntäjoustoa lisättyä. Myös sähköverkoilta ja -laitteilta kysytään joustavuutta, kun kuormitus vaihtelee tai sähkö kytketään välillä kokonaan pois päältä. Niin ikään käytettävien ohjelmistojen tulisi olla laiteriippumattomia ja universaaleja.  

Kustannustehokkuutta saadaan aikaan jo sillä, että sähkö tuotetaan, kun se on edullisinta. Aurinkovoimaa silloin, kun lähitähti loimottaa, tuulivoimaa kun puhuri käy, ja atomin ytimiä, kun kumpikaan edellisistä ei ole tehokasta. Sähkönkäytön optimointi ja kysyntäjouston lisäys sujuu helpoiten, kun se automatisoidaan ja tehdään käyttäjälleen vaivattomaksi. Kustannustehokkuus kannattaa aina, ja aivan erityisesti kustannustehokkuus kannattaa automatisoida. 

Edistynyt osaaminen vie eteenpäin jokaista toimialaa. Tiedätkö tarpeeksi oman toimialasi huomisen haasteista ja niiden teknologisista ratkaisuista? Mitäpä, jos kehityksen kärki osoittaisikin teidän yritykseenne? Ota meihin yhteyttä ja pohditaan yhdessä, mikä ratkaisu olisi teille paras.

Blogin kirjoittajana on Schneider Electric Finland Oy:n toimitusjohtaja Jani Vahvanen.

Tägit: , ,

Ota yhteyttä meihin

Lisää kommentti

Kaikki kentät ovat pakollisia.

Tämä sivusto käyttää Akismet –palvelua roskapostin suodattamiseksi. Lue miten kommentit prosessoidaan.