Lidlin uusi hiilineutraali jakelukeskus Järvenpäässä

Lidlin uudessa jakelukeskuksessa on Suomen ensimmäinen kokonaisvaltaisen energiaoptimoinnin ja kysyntäjouston mahdollistava teollisen energianhallinnan järjestelmä. Kysyntäjoustossa rakennus mukautuu julkisen sähkö- ja lämpöverkon tarpeisiin ja siirtää kulutusta pois kysynnän huippuajankohdista edullisimpiin hetkiin. Tämä Järvenpäähän tehty edistyksellinen ratkaisu on koko Lidl-konsernille maailmanlaajuisesti ensimmäinen laatuaan. Integroidulla järjestelmällä tavoitellaan jopa yli 50 % energiasäästöä. 

Jakelukeskus toimii 100 % uusiutuvalla energialla. Lidl pystyy tuottamaan merkittävän osan kylmävarastojensa tarvitsemasta jäähdytyksestä rakennuksen katolla olevalla 1600 paneelin aurinkovoimalla. Lisäksi jäähdytyksen sivutuotteena syntyvä lauhdelämpö voidaan hyödyntää rakennuksen energiatarpeisiin ja syöttää myös eteenpäin järvenpääläisten asukkaiden käyttöön. Älykkään tekniikan ansiosta jakelukeskuksen energiankäytön hiilidioksidipäästöt on myös minimoitu.

Järjestelmä seuraa reaaliaikaisesti muun muassa käyttöastetta, hintaa, säätä ja sähkönkulutusta Suomessa

Jakelukeskuksen älykkään energianhallinnan mahdollistaa Microgrid Advisor ohjausjärjestelmä joka optimoi kokonaisuutena jakelukeskuksen energiankäyttöä, kylmäntuotantoa, lämpö- ja sähkövarastoja, kaksisuuntaista kaukolämpöä ja aurinkovoimalaa, sää- ja kulutusennusteiden sekä energiamarkkinatietojen mukaisesti.

Järvenpään logistiikkakeskuksen energiasuunnittelun lähtökohdaksi on otettu älykäs energianhallinta. ”Todellisia päästövähennyksiä voidaan saada aikaan vain, jos energiansäästön lisäksi kiinnitetään huomiota siihen milloin ja miten rakennus käyttää energiaa ja miten rakennus toimii osana alueellista lämpö- ja sähköverkkoa” sanoo Ramboll Finlandin suunnittelupäällikkö Mika Kovanen

Jakelukeskuksen integroitu kiinteistöautomaatiojärjestelmä on toteutettu älykkäällä EcoStruxure Building -ratkaisulla, mikä mahdollistaa täyden etäkäytön sekä energiatehokkuutta edelleen parantavat analytiikkapalvelut. Schneiderin kiinteistöautomaation etäkäyttöpalveluilla on Suomen ainoana toimijana kansainvälinen ISO 27001-tietoturvasertifiointi.

”Mikroverkon ja kiinteistöautomaation hallintajärjestelmät integroiva kokonaisratkaisumme perustuu pilvipohjaiseen EcoStruxure-arkkitehtuuriimme. Ratkaisumme ansiosta Lidl voi optimoida sähkön- sekä lämmön- ja kylmäntuotannon sekä seurata ja ohjata kiinteistön energiankäyttöä tarkasti. Älykkäiden energiaratkaisuiden, kuten lämmön talteenoton avulla Lidl säästää merkittävästi energiakustannuksia ja pienentää jakelukeskuksen hiilidioksipäästöjä”, kertoo Tuomas Qvick, Schneider Electricin liiketoimintajohtaja.

Lue lisää asiakkaidemme menestystarinoita: https://www.schneider-electric.fi/fi/work/campaign/life-is-on/life-is-on.jsp


ei vastauksia

Kommentoi

  • (will not be published)