Uddannelse/forskning

Fremtidens medarbejdere er godt på vej

For andet år i træk fik jeg muligheden for at være dommer på Ballerup Kommunes Projekt Edison.

Projekt Edison er en landsdækkende opfinderkonkurrence, som udfordrer skoleelever i 6. klasse til at tænke ud af boksen og lave et projekt, der under et skiftende tema kan forbedre vores samfund.

Sidste år var det grøn omstilling, og i år var der sat fokus på værdifulde fællesskaber, hvor emner som ensomhed, mobning og handikap blev behandlet af de engagerede elever, som repræsenterede alle Ballerup kommunes skoler.

Som virksomhed, men også rent personligt, så mener jeg det er vigtigt, at vi bidrager, når gode initiativer som her Ballerup Kommune via projekt Edison rækker ud. Og specielt dette koncept har jeg stor sympati for, især da der fokuseres på innovation, iværksætteri og entreprenørskab i forhold til nye måder at tænke på.

Når jeg ser på eleverne, som deltager i Projekt Edison, kan jeg ikke lade være med at tænke på deres store potentiale som fremtidens medarbejdere. Lige nu er de jo relativt unge og uerfarne, men når jeg ser på, hvad de har kunnet udarbejde, ikke kun i tanker og beskrivelser – men med brug af digitale hjælpemidler, spørgeskemaer, brochurer, logoer, hjemmesider, videopræsentationer, budgetter, podcasts mm., så er der en kæmpe forskel i deres kompetencer i forhold til min generation.

Da det netop er innovation, Danmark skal leve af i de kommende år, så er det vigtigt, at vores børn tidligt får inspiration og lærer at tænke ud af boksen.

Men inspiration går jo begge veje, det er jo paradoksalt, når mange unge starter i en virksomhed, og bliver mødt med de sædvanlige travere som: ”det har vi prøvet”, ”det virker ikke”, ”det er for dyrt” og ”det går vores kunder aldrig med til.”

Her skal alle, som er på arbejdsmarkedet i dag og måske specielt os, der ikke er helt nye mere huske på hvordan, det var, da vi med ungdommens mod, manglende erfaring og naivitet mødte de ”gamle etablerede medarbejdere” med ”det kan godt være, du siger, det ikke virker, men nu beviser jeg lige det modsatte”.

Det er vigtigt, at vi fortsat bliver rusket lidt igennem og ser nye muligheder. Og så er det især vigtigt at huske, at gode idéer oftest kommer fra et åbent sind og her er det en fornøjelse at se børn hoppe ud i udfordringerne og på ganske kort tid levere så gode resultater.

Og så kan man ikke andet end at smile og blive lidt imponeret, når børn som her er 12 år tænker:
”Jeg ringer da lige til Ferrari for at høre, om de ikke vil sponsorere en droneflyveklub for ensomme børn”. For selvfølgelig er det da en mulighed – Det havde jeg ikke turdet, da jeg var 12 år.

Jeg er sikker på, at når disse børn er klar til at starte i vores virksomheder, så skal vi ”gamle” lægge os i selen for at følge med og ikke mindst gøre os umage for at lytte til deres gode idéer og ikke skyde det hele ned.

Jeg vil forsøge at huske på denne oplevelse, så jeg ikke ender som ”den sure gamle mand”.

Ballerup kommune har klippet en video sammen fra dagen, som du kan se her. Du kan også læse mere om Projekt Edison her.

Kontakt
Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

  • (will not be published)