Overblik: Mere effektiv produktion med robotter

Øget produktivitet, reduceret spild af råmaterialer og mindre klimaaftryk er nogle af de åbenlyse fordele ved at implementere robotter i produktionen.

Øget produktivitet, reduceret spild af råmaterialer og mindre klimaaftryk er nogle af de åbenlyse fordele ved at implementere robotter i produktionen. Det skrev jeg for nylig om i et andet blogindlæg

Mens fordelene ved robotter taler for sig selv, kan det måske for nogle være lidt mindre åbenlyst, hvilken type robot, de bør vælge til den konkrete opgave. Dagens moderne robotter kommer nemlig i flere forskellige afskygninger, og udviklingen går hurtigt. 

Derfor kan det være relevant at få et overblik over de forskellige typer robotter – og hvilke typer opgaver, de hver især er mest velegnede til at løse 

Når vi ser på robotter til produktions- og industrivirksomheder, er der overordnet fire typer robotter: 

  • Delta
  • Multiaksesystemer 
  • Cobots
  • SCARA

Deltarobotter er kendetegnet ved meget høj hastighed og præcision. De er oplagte til fx pick-and-place applikationer med emner op til 15 kilo og kan med fordel kombineres med vision-systemer, hvor robotten kan lynhurtigt kan ændre retning, baseret på input fra vision-systemet. 

En højt-ydende motion controller kan styre flere deltarobotter samtidig, uden at det går ud over hastigheden: Deltarobotter kan operere i en cyklus på helt ned til et enkelt millisekund. 

Som den eneste producent i markedet tilbyder Schneider Electric vores populære Lexium PacDrive 2 og 3 deltarobotter i en variant i rustfrit stål. Den er udviklet specielt til produktionsanlæg med særligt høje krav til hygiejne og rengøring, og er derfor velegnet til fx fødevareindustrien. 

Multiaksesystemer er løsningen til fx materialehåndtering, montering og pakning. 

Denne type robotter kaldes også portalsystemer og kan arbejde i en, to eller tre dimensioner. 

De kan variere meget i størrelse, hvor de største kan spænde over ganske store arbejdsområder på adskillige meter i længde, bredde og højde, og behandle emner på helt op til 900 kilo. 

Dimensionerne er unikke for hver enkelt applikation. Derfor leveres Lexium MAX multiaksesystemer fra Schneider Electric som kundetilpassede løsninger efter mål. 

Cobots er det nyeste skud på stammen og repræsenterer i mindre revolution af den måde, robotter kan bruges i produktion side om side med mennesker. Schneider Electrics Lexium RL Cobot har sit navn fra en sammentrækning af collaborative dvs. samarbejdende og robot, og det er et særdeles passende navn. 

En cobot kan nemlig arbejde side om side med mennesker, takket være de meget avancerede, indbyggede sikkerhedsfunktioner, og udføre et hav af forskellige opgaver. En anden markant forskel i forhold til andre typer robotter  er, at cobots er nemme at flytte og omstille til andre opgaver. 

Derfor kan en cobot bruges flere forskellige steder i produktionen i løbet af en arbejdsdag, og det giver fleksibilitet på et hidtil uset niveau. Med Lexium RL Cobot giver det nu også mening for virksomheder med produktion i mindre batches at investere i robotter. 

SCARA er en anden populær robottype, som er kendetegnet ved én robotarm med flere led. Den er monteret på en base, som – alt efter placering i applikationen – kan rotere 360 grader. Det giver SCARA-robotten mulighed for at dække et stort arbejdsområde, og gør den meget velegnet til samling, montering, plukning, placering og sortering med høj hastighed og præcision. 

Sammenhængende løsninger

Fælles for alle robotter er, at mulighederne er mangeartede, ja nærmest uanede. Men det kræver sammenhængende løsninger at opnå alle de fordele, robotter tilbyder. 
Software og anden hardware i form af fx motorer, servodrev og transportbånd er lige så vigtigt. 

Med Schneider Electrics komplette EcoStruxure automationsplatform i form af EcoStruxure Automation Expert, EcoStruxure Machine Expert og Lexium servodrev, motorer m.m. har danske industri- og produktionsvirksomheder et solidt udgangspunkt for at kunne udnytte det fulde potentiale ved dagens moderne robotteknologier. 

Når transportbåndet også er en robot…

Hertil kommer vores banebrydende Lexium MC12 multi carrier, som også er med til at sænke den økonomiske barriere for hvornår det er økonomisk attraktivt at investere i robotter. 

Lexium MC12 udvisker grænsen mellem et traditionelt transportbånd og dagens avancerede robotter, og er oplagt til både store produktionsanlæg og produktion i mindre batches. 

MC12 kan bedst beskrives som et avanceret, magnetisk transportbånd (eller en magnetbane), hvor op til 130 gribere (carriers) kan bevæge sig 100 procent uafhængigt af hinanden, i begge retninger og med forskellige hastigheder. Det åbner et væld af nye muligheder. 

En af de helt store fordele er, at MC12 er lynhurtig at omstille til andre opgaver i produktionen. Det gør den ekstremt fleksibel, fordi den – lige som fx Lexium RL Cobot – kan løse flere forskellige opgaver i løber af en arbejdsdag. 

Mindre investering – hurtigere afkast

En anden fordel er, at Lexium MC12 multi carrier bliver styret af samme software og samme controller som selve robotterne. Faktisk kan blot en enkelt Lexium motion controller  uden problemer styre både en Cobot og MC12 i perfekt synkronisering. 

Det er med til yderligere at mindske kravene til den første investering, og dermed sikre, at den hurtigt tjener sig hjem igen. 

Den selvsamme fordel ser vi øvrigt ved at bruge en digital twin til at afkorte udviklingstiden og reducere omkostningerne til nye applikationer. Med en digital tvilling kan maskinbyggere og slutkunder nu bygge virtuelle kopier af maskiner og anlæg, teste og perfektionere længe inden det er nødvendigt at indkøbe hardware og gå i gang med monteringen.

Tags: , , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.