Robotter i industrien er godt for både bundlinjen og klimaregnskabet

Brugen af robotter i danske virksomheder er i markant vækst i de danske produktions- og industrivirksomheder.

Det mærker vi tydeligt i Schneider Electric, hvor vi hos vores kunder ser en støt voksende interesse for robotter, sideløbende med at flere og flere investerer i yderligere digitalisering af deres produktion.

Mange virksomheder, som ikke før har brugt robotter, er nu klar til at tage skridtet. Tilsvarende ser vi, at mange af dem, som allerede bruger robotter i større eller mindre omfang, investerer i nye løsninger og udvider deres brug af robotter for at høste endnu flere fordele.

Flere flytter produktionen hjem

Resultatet er, at stadig flere virksomheder, som havde flyttet hele eller dele af deres produktion til fx Asien, nu har taget den hjem igen. Simpelthen fordi det takket være robotter kan betale sig.

Det er selvfølgelig godt for butikken Danmark, set i et helt overordnet perspektiv, at danske virksomheder kan bevare både deres konkurrenceevne og arbejdspladser i Danmark.

Men det er også godt for miljøet. For med de rigtige løsninger er der også klimagevinster at hente ved at lade robotter udføre en del af arbejdet.

Tidligere var det en udbredt opfattelse, at robotter var meget energikrævende, men nu ser verden helt anderledes ud. Udviklingen inden for robotteknologien bevæger sig med lynets hast, og dagens moderne robotter er langt mindre energiforbrugende.

Endnu vigtigere end robotternes egetforbrug af energi er den lavere miljøpåvirkning, en automatiseret, effektiv produktion med robotter har.

Fordelene er indlysende

Robotter kan arbejde hurtigere og mere præcist end mennesker, og fordelene er indlysende: Mindre forbrug af råmaterialer, mindre risiko for fejl dermed mindre spild – alt sammen noget, som udmønter sig i lavere klimapåvirkning.

Desuden kan robotter arbejde i miljøer, hvor kravene til varme, lys og ventilation er lavere end hvis arbejdet skulle udføres af mennesker. Det kan i mange produktionsmiljøer give yderligere besparelser i CO2-regnskabet.

Derfor bliver robotter i stigende grad en del af mange virksomheders strategi for at nå deres bæredygtighedsmål. Industri- og produktionsvirksomhederne er fuldt ud bevidste om, at de har et medansvar for den grønne omstilling, og de arbejder målrettet for at blive mere “bæredygtige” i ordets bredere forstand.

Øget sikkerhed – sundere arbejdsmiljø

Bæredygtighed handler ikke kun om at tage hensyn til miljøet, men også mennesker, samtidig med at forretningen naturligvis skal hænge sammen. Med andre ord: Grøn omstilling går hånd i hånd med arbejdsmiljø, social ansvarlighed og økonomi.

Også i det perspektiv spiller robotterne en vigtig rolle. Sikkerhed og arbejdsmiljø står meget højt på dagsordenen i industrien, og robotter er både med til at øge sikkerheden på arbejdspladsen og skabe et sundere arbejdsmiljø.

Når robotter udfører nogle af de farlige og ensformige (dvs. fysisk belastende) arbejdsopgaver, kan virksomheden flytte medarbejdere til andre dele af produktionen og mindske risikoen for nedslidning, ulykker og medarbejderflugt.

Gevinst på alle hylder

Hertil kommer selvfølgelig de åbenlyse, økonomiske gevinster i form af øget produktivitet, færre fejl, mindre spild og i sidste ende øget konkurrenceevne.

Der er med andre ord gevinst på alle hylder. Og med de nye generationer af robotter og softwareplatforme, som åbner endnu flere muligheder (fx. digital twins og cobots) er det mere oplagt end nogensinde før at tænke robotter ind i produktionen.

Læs mit nyeste blogindlæg, og opdag hvilken robot, du skal have med i din prouktion for at effektivisere.

Tags: , , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.