Kan robusthed, æstetik og ergonomi gå hånd i hånd på en trykknapkasse?

For os er det utrolig vigtigt at have en tæt kontakt til vores kunder og lytte efter, hvad markedet efterspørger. I forbindelse med et kundebesøg hos en maskinbygger spurgte vi derfor ind til, hvad han syntes om vores eksisterende serie af trykknapkasser i metal. Han fortalte at han var meget tilfreds med serien, især fordi den havde en meget høj robusthed. Dog blev vi overraskede, da han fortalte at han omlakerede trykknapkasserne, fordi han ikke var begejstret for den blå standardfarve.

Det var oplagt at påpege overfor kunden, at denne omlakering kunne medføre indtil flere udfordringer. Det største problem for kunden var jo hele besværet med at tage et ellers færdigt produkt og modificere det, fordi han havde et ønske om en æstetik der passede ind i sin maskines design. Derudover medførte omlakeringen af alle kasserne jo en unødvendig merudgift og ekstra ventetid.
Kundebesøget gjorde os opmærksomme på, at det ikke er nok kun at forbedre designet på vores trykknapper- de skal også følge med tiden. Udover design og funktionalitet, betyder æstetik også noget.

 

 

Hvorfor er æstetik vigtig at have med?

En simple analogi som alle kan forstå i forhold til vigtigheden af æstetikken på en betjeningskasse kan være at kigge på udviklingen af en mobiltelefons design igennem de sidste mange år. Hvis man ser på mobiltelefonens historie, kan alle forstå at betjeningen og æstetikken af en “betjeningskasse” betyder noget. Producenter af mobiltelefoner lægger en masse energi i designet af deres produkt. Formålet er først og fremmest at gøre produktet enklere at anvende og renere i designet. Og allervigtigst, for at fjerne unødige komponenter, der ikke bidrager til brugerens oplevelse af produktet.

For at være intuitivt, skal et produkt føles visuelt let at se på. Det gælder også produkter indenfor den industrielle verden. Operatører af en maskine fortjener at arbejde i et attraktivt miljø. En trykknapkasse, eller et betjeningspanel, er den del af en maskine de betjener, eller kigger mest på i løbet af en arbejdsdag. Her betyder æstetikken naturligvis noget.

Det handler naturligvis ikke kun om udseendet. Men æstetik kombineret med det øvrige design af en  maskine, kan gøre en operatør mere effektiv i det daglige arbejde.

Af og til betyder æstetik blot at en komponent, i stedet for at afvige markant, blender helt naturligt ind i det øvrige design. Da rigtig mange maskindele er lavet i børstet aluminium eller lakerede stålplader er grå den meste anvendte farve på maskiner. Derfor har vi valgt at anvende RAL 7035 farvekoden på vores trykknapkasser i metal, da dette er samme farve der bliver anvendt på styreskabe og plastikkasser.

Ved at have en neutral, grå baggrund træder de enkelte funktioner i trykknapkassen bedre frem. Øjets fokus er i højere grad på trykknapperne end på selve kassen, hvilket jo er målet i sig selv.

 

Hvorfor skræddersyet opmærkning er vigtig

At få mulighed for at tilføje en hvilken som helst opmærkning, hvor du ønsker det, er en stor ergonomisk forbedring. Det er det, da overfladen på trykknappen oftest er for lille til, at man kan vise, de informationer man ønsker. Derfor er det også foretrukket at anvende symboler fremfor tekst. Symboler er et sprog i sig selv, og kræver ikke oversættelse. Det gælder f.eks. symbolerne i en bil; varme i bagruden, sædevarme, blinklyse osv. Ved at kunne skræddersy din opmærkning omkring en trykknap, gør du funktionerne let genkendelige for operatøren af maskinen. Hermed øger du effektiviteten i din produktion.

Ved at designe en opmærkningsfolie på fronten af en trykknapkasse eller et betjeningspanel selv, opnår  du fuldstændig frihed til at påføre alle de instruktioner til en operatør du ønsker. Der kan tilføjes al den grafik der ønskes for at bidrage til forståelsen af en funktion på en maskine. Derudover hæver grafik design og udseendet markant fra den mere traditionelle måde at opmærke trykknapperne på.

Endelig giver det også en nem mulighed for at opdele maskinfunktioner i forskellige farver. Således får du et klart overblik over, hvilke funktioner der hænger sammen.

 

 

 

Godt design kan være en besparelse

Ifølge IEC 60947-5-5 og ISO 13850:2015 standarderne skal et nødstop være i rød farve med en gul baggrund. Denne form for integration kan faktisk spare dig penge.
Hvis din applikation for eksempel kræver et nødstop i kombination med en eller flere trykknapper eller drejeafbrydere, så kan du i visse tilfælde blive nødt til at købe en ekstra dedikeret nødstopkasse til selve nødstopfunktionen. Med muligheden for selv at designe en folie til opmærkning, bliver det muligt at kombinere flere funktioner i den samme kasse uden brug af løse skilte. Dermed begynder det at blive rigtig interssant for nu sparer du både penge på komponenter, opmærkning og installation.

*Eksempel på hvad designværktøjet på Schneider Electrics webside kan tilføre en standard kasse.

På pakkemaskiner eller procesudstyr i fødevareindustrien er æstetik i høj grad kombineret med ønsket om enkel og nem rengøring af trykknapkasserne. Enhver der har skulle rengøre en traditionel trykknapkasse med skilteholdere bag trykknapper ved, hvor mange steder der kan samle sig skidt og møg. Rengøring af den slags kasser koster værdifuld arbejdstid og skaber meget irritation.
Ved at anvende trykknapper med flush montage (planforsænket) bliver trykknapperne næsten uden nogen kanter. I kombination med en designfolie bagved undgås de traditionelle skilteholdere, der er næsten umulige at rengøre. Derudover vil en trykknapkasse med flush trykknapper have mindre behov for rengøring. De opfanger helt enkelt ikke støv i samme grad. Dette giver især mening på trykknapkasser i metal, da disse er beregnet for anvendelse i hårde industrielle miljøer eller på mobile køretøjer. Steder hvor snavs er en naturlig del af dagligdagen. Derudover er en trykknap der ikke rager ud fra kassen, beskyttet mod mekaniske slag og stød.

Nu vi taler om fordelene ved metal, så giver opfattelsen af ekstra høj robusthed en tryghed for slutkunden. De behøver ikke længere at føle et kompromis med designet for at opnå den pålidelighed, som i sidste ende udgør sikkerheden, for de medarbejdere, der dagligt betjener maskinerne og som naturligvis er højeste prioritet.

Hvis du har brug for yderlig vejledning i industriel automation, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Tags: , , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.