Green/Sustainability (Corporate)

Det Europæiske Energidirektiv – Sådan kommer du fra rapport til handling

Vi kan ikke længere gå som katten om den varme grød. Nu er den her, Det Europæiske Energidirektiv! Har du og dine datterselskaber mere end 250 ansatte tilsammen globalt, så kommer din virkelighed formentligt til at se meget anderledes ud i år – og jeg kan lige så godt sige det, som det er. Det bliver en stor mundfuld, og heldigvis, for det kan for alvor sætte gang i din bæredygtige udvikling.

Det er rapportsæson i dansk erhvervsliv, og du er sikkert i fuld sving med din grønne rapport, din Global Compact-rapport og dit CSR-regnskab. Der er dog en ny stjerne på horisonten, som jeg lige vil tale med dig om, for det vil få stor betydning for resten af dit og mit 2015: Det Europæiske Energidirektiv – eller EED.
EU_EED

For lige at genopfriske så er EED den efterfølgende lovgivning til EU’s klima- og energipakke (EEP). EED blev endeligt vedtaget i november 2014 og er derfor ikke rigtigt på nogens radar endnu. Pakken er designet  til at sørge for målbar forbedring i hele energispektret fra produktion over forbrug til sporing og analyse. Hvis det lykkedes, vil EU kunne bygge bro mellem de eksisterende rammedirektiver og de nationale energieffektivitetsforanstaltninger og dermed hjælpe EU med at nå de 20 % lavere CO2-udslip som er 2020-målet. Målet er således at bruge <1.483 millioner tons olieækvivalenter i områdets primærenergi. Dette udgør groft sagt en reduktion på det årlige forbrug af olie for Spanien og Storbritannien tilsammen.

Her er din deadline
Her er de vigtigste datoer til din 2015-kalender: Du skal have lavet et energieftersyn af din virksomhed inden den 5. december 2015, og rapporten skal være Energistyrelsen i hænde senest den 1. marts 2016. Der er cirka 50.000 virksomheder i EU og (et slag på tasken) 1000 virksomheder i Danmark, der skal indberette til Energistyrelsen i 2016. De eneste, der er undtaget fra denne regel, er virksomheder med ISO 50.001-certificering eller virksomheder med ISO 14.001-energicertificering. ISO-certificering kan nås endnu, hvis det er en vej, du ønsker at gå, men så er det nu, du skal tage de første spadestik, da ISO-folkene er grundige folk, og certificeringerne ikke er de hurtigste at få i hus.

Du tænker sikkert, at der er lang tid til den 5. december og skæver til din bunke af bæredygtigheds-rapporter for 2014. Men det er der ikke, og rapporten er ikke bare en, der kan klares med en krusedulle i bunden af en formular. Den kræver et energisyn af både bygninger, proces og transport. Men bortset fra at få klaret et energisyn, der lever op til EED kravene, så bør du også se det som en oplagt mulighed til for alvor at få taget hul på bæredygtigheden i din virksomhed, i din produktion og i din forsyningskæde – med målbare og langsigtede tiltag, som understøtter forretningens strategi og som har aflæselig effekt på bundlinjen.

Forstå konsekvenserne af EED på din virkelighed
Det er klart at i jo flere lande, I har kontorer eller produktion, jo flere overensstemmelsesordninger skal i overholde, da reglerne er lidt forskellige i de forskellige lande i EU – og er i en virkeligt stor virksomhed bliver opgaven endnu større og endnu mere spændende. I dette indlæg vil jeg dog koncentrere mig om Danmark og reglerne her.

Det første du skal gøre er, at danne dig et overblik over situationen og få lavet en analyse i form af et energisyn af dine bygninger, proces of transport. Det behøver ikke være alle bygninger, al proces og al transport men det skal være et repræsentativt udsnit. Har du fået lavet en energicertificering for nylig, kan disse data udgøre grundlaget for dit energisyn. Din analyse skal hjælpe dig med at identificere huller i din nuværende strategi, og minimere risici og maksimere mulighederne for at få gennemført din bæredygtighedsstrategi.

Prioriter Indsatsen
Dine energicertificeringsdata, et energieftersyn eller en energirevision med tilhørende workshop, kan hjælpe med at afdække mulighederne for at øge din produktivitet. Fælles effektiviseringsprojekter kan omfatte re-designs, opgraderinger og/eller ibrugtagning af mekaniske HVAC-systemer og belysningssystemer. Vigtigst af alt skal resultatet være konkrete anbefalinger baseret på tiltagenes pris og forventet ROI, så du kan foretage din prioritering – og der er penge at hente på den mellemlange bane. En dansk virksomhed, jeg netop har besøgt i EED-sammenhæng, står til at få 2 millioner tilbage på en 200.000 kroners investering.

Teknologi kan forbedre synligheden for dine fremskridt
Du skal bruge noget software til at huse dine data og holde styr på faktisk kontra forventet ROI. Dette kan sandsynligvis omfatte installationen af et Energy Management System, der kan indsamle data fra elektricitet, gas og vandforbrug fra målere på alle jeres sites. Software-as-a-Service (SaaS) er tilgængelig, men en administreret tilgang (SaaMS), der understøtter dataintegritet, kan være en klogere investering i dette tilfælde.

Dine kunders kunder vil have det sådan
Lige meget hvilken løsning du vælger, så gælder det om at komme i gang med bæredygtigheden. For dine kunders kunder vil have det på den måde. Fra udlandet ved vi, at Tescos nu vil have CO2-aftryk for alle leverandører og alle produkter, før de rammer hylderne. WalMart arbejder i samme retning. McDonalds har krævet transparens i værdikæden hos deres producenter af for eksempel McNuggets og vores egen Coop har også et begyndende fokus på bæredygtighed i produktion og i forsyningskæden. For at leve op til disse krav, som du nok skal forberede dig på bliver fremtiden i alle brancher, skal du gøre dit hjemmearbejde ordenligt, og EED eller en ISO-certificering er et rigtig godt sted at starte for at komme i mål med det.

EED er et meget ambitiøst tiltag, og det vil sandsynligvis udvikle yderligere sig i de kommende år. Men med det rette perspektiv kan EED være lige det, du skal bruge til at sætte gang i bæredygtigheden.

 


No Responses

Skriv en kommentar

  • (will not be published)