Energy Management/Energy Efficiency

Energisyn skaber trodsige teenagere

Det obligatoriske energisyn får mange danske virksomheder til at reagere som teenagere, der får besked på at rydde op på deres værelse: Først ignorerer de beskeden, så skælder de ud, og i sidste øjeblik udfører de opgaven med absolut mindst mulig indsats. 

For nyligt var jeg på en konference, hvor jeg mødtes med flere virksomheder, der laver energisyn. De kunne fortælle, at flertallet af deres kunder er på jagt efter så billigt et energisyn som muligt. Budskabet er det samme, når jeg snakker med mine internationale kollegaer, der arbejder med energisyn for de store globale virksomheder. Mange spørger efter minimumsløsninger, der egentlig bare skal få energisynsrapporten godkendt, så man kan komme videre.

ScandiStandard

Scandi Standard har fået meget ud af det obligatoriske energisyn

Energisynet bliver med andre ord af mange betragtet som en bureaukratisk, unødvendig rapportering – helt uden fordele for virksomheden. En opgave man er blevet påduttet, og som man derfor forsøger at slippe så billigt som muligt udenom  Som den omtalte teenagers reaktion på hvad han/hun opfatter som urimelige og uforståelige krav om oprydning – krav helt uden fordele. Men både virksomhederne og teenagerne tager fejl i denne betragtning. Oprydning skaber overblik, og Energisyn anviser, hvor virksomhederne kan skabe besparelser og forbedre bundlinjen.

Energisynet er midlet – ikke målet
Men jeg forstår egentlig godt modstanden. For loven, der kræver udarbejdelse af Energisyn,  har intet krav om handling. Det betyder, at der sidder mange virksomhedsledere med en ærgrelse over, at de er tvunget til at lave en energiredegørelse inklusiv en oversigt over besparelsesmuligheder, de ikke en gang har overvejet at føre ud i livet.  For målet var aldrig besparelser, målet var en lovpligtig rapport.

Det må skyldes , at alle os, som arbejder med energisyn har været for dårlige til at forklare alle fordelene ved energisynet. Men det vil jeg gerne prøve at råde bod på her.

Siden november 2014 har Energisynet været obligatorisk for store virksomheder som følge af EU’s Energieffektivitetsdirektiv. Det betyder, at alle store virksomheder nu skal sende deres energiforbrug inden for transport, proces og bygninger til vurdering hos Energistyrelsen hvert fjerde år.

Energisyn er ikke en pisk men en gulerod
Hvis virksomhederne går til energisynet med teenage-attituden, vil processen blive besværlig  og resultatet ligegyldigt. Hvis virksomhederne til gengæld ser Energisynet som en mulighed for at skabe besparelser, så venter der en stor gulerod, og en ret simpel opskrift når det sidste punktum i rapporten er sat. For så er de umiddelbare besparelser allerede beskrevet og kan herefter udføres.

I rapporten får man nemlig direkte anvisninger på, hvordan man kan opnå energibesparelser, der på få år kan sikre tilbagebetalingen af udgiften til såvel besparelsestiltagene som energisyns-rapporten. Det handler om at udnytte den mulighed, man får foræret, når man nu alligevel er blevet anmodet om at lave en obligatorisk rapport.

Det er for din egen skyld!
Hos Schneider Electric arbejder vi med en række virksomheder, der gerne vil have gevinst ud af Energisynet og dermed få gavn af nogle af alle de besparelser, som anvises. Som den samarbejdsvillige teenager vil de gerne have anbefalinger og gode råd, og de vil gerne ændre adfærd. De har set, at de kan spare penge og ressourcer ved at implementere anvisningerne.

Og det er netop kernen:
Virksomheder skal ikke implementere anvisningerne fra Energisynet for andres skyld. De skal (ligesom vi prøver at lære vores teenagere) gøre det for deres egen skyld!

Vi får dig til at se grønt 
Vi arbejder med at få virksomheder til at se grønt. Grønne tal på bundlinjen ved hjælp af bæredygtige løsninger. Til gavn for virksomheden og for miljøet.

Vil du vide mere om, hvordan din virksomhed kan få bæredygtighed og bundlinje til at gå hånd i hånd?

Kontakt Teo Geer på mail eller tlf. 60 21 79 82

Schneider Electric Energy & Sustainability Services er blandt verdens førende strategiske rådgivere og implementeringspartnere inden for bæredygtige løsninger og tjenester med masser af erfaring og viden fra en række danske og internationale projekter.

 


One Response

Skriv en kommentar

  • (will not be published)