BMS er et aktivt værktøj til at øge værdien af bygninger

Overvågning og styring af bygningers energiforbrug handler ikke kun om at sænke driftsomkostningerne. Også værdifastsættelsen afhænger i stigende grad af bygningers CO2-performance, og øger kravene til aktiv energistyring.

Der var en gang, hvor systemer til bygningsautomatik oftest blev omtalt som CTS-anlæg og primært handlede om at sikre komforten for bygningens brugere.

Siden da er bygningsautomatikkens rolle vokset betydeligt i takt med både den teknologiske udvikling og udviklingen i samfundet som helhed.

For i en tid med energikrise og generelt øget fokus på klimaaftryk og bæredygtighed er det blevet vigtigere end nogensinde at have ikke blot et system til bygningsautomatik i traditionel forstand, men derimod et system til energistyring, som holder energiomkostningerne under kontrol.

På vej mod endnu et skift

Nu er vi på vej mod endnu et skift, hvor energistyring ikke kun handler om de direkte omkostninger til at drive og bruge bygninger. Der bliver føjet en ny dimension til regnestykket, fordi prisskiltet på morgendagens bygninger i langt højere grad også vil være påvirket af bygningens løbende CO2-performance.

Der findes allerede mange eksempler på, hvordan energistyring kan veksles kontant til en højere energimærkning (Et af dem er fra vores egen verden i Schneider Electric, hvor vi har opnået markante resultater i vores hovedsæde, GreenHouse. Det kan du læse mere om her).

Energimærke og certificering er ikke nok

Selvfølgelig vil en højere energimærkning i sig selv forøge de fleste bygningers værdi, men udviklingen stopper ikke her. En af dem, som forudser et markant skift, er Michael Ambjørn fra foreningen PropTech Denmark. I et interview med EjendomsWatch siger han blandt andet at

”… det fremover ikke (er) nok at have et energimærke eller DGNB-certificering på sin ejendom. Man er i stedet nødt til aktivt at gå ind og arbejde med ejendommen for at nedbringe CO2-udledningen.”

Tommelfingeren op eller ned

Med andre ord: Energiforbrug og dermed CO2-performance er ikke længere kun et samtaleemne for bygningens driftsafdeling og økonomifolkene hos de brugere/lejere, der skal betale energiregningen.

Nu bliver det i endnu højere grad et fokusområde for dem, som i sidste ende vender tommelfingeren op eller ned til de store beslutninger om investering, køb, salg og belåning. Altså realkreditinstitutter, banker og bestyrelseslokaler.

Derfor bliver det stadig mere vigtigt at have styr på sin bygnings energiforbrug – og gøre noget aktivt for at sænke det. Beslutningstagere har nemlig ikke længere tid eller råd til at overveje om – eller hvornår – det kan betale sig at investere i optimeringer og energistyring. Det er nu, der skal handles.

Lavthængende frugter kan plukkes hurtigt

Og det behøver heldigvis ikke være en uoverskuelig opgave at komme i gang.

Selv de mere enkle systemer i markedet kan give mærkbare forbedringer, og der er altid en del lavthængende frugter, som kan plukkes hurtigt – hvis man kan se dem.

Går man skridtet videre og kombinerer løsningen med cloudbaseret analyse, er potentialet selvfølgelig langt større. Nu har man et intelligent system, som aktivt overvåger, analyserer, forudser og optimerer energiforbruget. Det kommer til at spille en afgørende rolle. For finansieringen, driftsomkostningerne, bundlinjen og selvfølgelig klimaregnskabet.

Er du interesseret i at få et samlet billede af funktionaliteten af ​​din bygnings BMS og HVAC-anlæg ud fra et energieffektivitetssynspunkt? Så kan du med fordel få et energieftersyn fra Schneider Electric. Formålet og målet med et energieftersyn er at optimere dine bygninger og gøre dem energieffektive og moderne. Et energieftersyn med fokus på el, varme og køling finder fuldt dokumenteret potentielle besparelser. Læs endnu mere om vores Enery Audit.

Vær med i fællesskabet

Vil du vide mere om intelligent bygningsautomatik, energistyring og holde dig orienteret om udviklingen?   

Meld dig ind i LinkedIn-gruppen Building Automation Denmark – et professionelt forum for fagfolk, der arbejder med tekniske installationer og bygningsautomatik. 

Tags: ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.