Kære elektrikere og installatører: Tag klimaførertrøjen på

Elektrikere og installatører har en overset og afgørende rolle i at realisere den grønne omstilling. En ny rapport viser, at 80 procent af den grønne omstilling bygger på, at el-branchen sættes i spil. Med den herskende energikrise, er det nu, at branchen skal tage førertrøjen på som lokale klima- og energirådgivere.

Du kender det sikkert

Du har en aftale hos en kunde. Du ankommer til kundens adresse, fikser det, der skal fikses, og smutter så igen uden for meget snak, fordi en ny aftale venter i din tætpakkede kalender.

Og selvom det selvfølgelig er din fornemmeste opgave som elektriker eller installatør at løse tekniske problemer og montere installationer i de danske hjem, så er der et stort potentiale, både for dig og Danmarks grønne omstilling, hvis du begynder at rådgive dine kunder om klimavenlige løsninger til hjemmet.

Med din ekspertviden om grønne produkter og el-installationer udgør du nemlig en afgørende brik i puslespillet for at accelerere den grønne omstilling. Du har i dit daglige arbejde direkte adgang til forbrugerne, som kan træffe grønne og energibesparende valg til fordel for klimaet og ikke mindst deres egen privatøkonomi.

Derfor er det afgørende, at din ekspertviden bliver videreformidlet til forbrugerne.

Lokale klimarådgivere

Ifølge en rapport fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund kræver helt op til 80 procent af den nødvendige grønne omstilling for at realisere Danmarks ambitiøse klimamål for 2030, at el-branchen sættes i spil. Blandt andet med direkte rådgivning til forbrugerne om mere klima- og energibesparende løsninger.

Samtidig viser rapporten, at 9,7 millioner tons CO2 kan reduceres gennem en kombination af klassiske installatør-dyder og ved at give forbrugerne indsigt i grønne løsninger.

Det står altså klart, at både forbrugernes grønne valg samt elektrikerne og installatørernes rådgivning spiller en vigtig rolle i forhold til at løse energi- og klimakrisen.

Min opfordring er derfor, at landets elektrikere og installatører i langt højere grad bør påtage sig rollen som klimarådgivere, i stedet for kun at arbejde ud fra en konservativ ”in and out”-forståelse, hvor man hverken rådgiver eller taler med kunden.

Misforstå mig ikke: Jeg er meget imponeret over de danske elektrikeres og installatørers arbejde. Jeg mener dog, at der er utrolig meget værdi, der går til spilde, hvis elektrikerne, installatørerne og deres mestre nedprioriterer den vigtige rådgivning om grønne løsninger til hjemmet, fordi arbejdskalenderen ikke tillader det.

De grønne løsninger ligger klar

Ud over en travl arbejdskalender bør der ikke være flere undskyldninger for, at du kan gå til vaflerne med rådgivning om grønne løsninger til forbrugerne. Der ligger nemlig en lang række miljørigtige løsninger klar. Du skal blot inddrage dem i din rådgivning til kunderne.

I Schneider Electric har vi med vores smart home-serie, Wiser, fx løsninger som digitale radiatortermostater, der kan reducere varmeregningen i hjemmet med op til 25 procent. Derudover kan vores intelligente adaptere spare 10-15 procent om året på elregningen alene på standbyfunktion. Nye tal viser, at danske boliger står for op mod 40 procent af det samlede danske energiforbrug. Der er derfor virkelig meget at hente, hvis elektrikerne og installatørerne skruer op for rådgivningen om det intelligente og energibesparende hjem.

Centralt for det smarte og intelligente hjem er desuden vores LK FUGA-serie. Den forbinder hjemmets devices via nogle af markedets grønneste batteritryk, afbrydere, relæer og lysdæmpere. LK FUGA-serien hjælper desuden til at fremtidssikre og energieffektivisere hjemmet, da den er kompatibel med Wiser-seriens smart home-enheder og derfor åbner op for en lang række integreringsmuligheder. Endeligt er LK FUGA-serien miljøvenlig. Det sikrer blandt andet overholdelse af strenge miljøstandarder, op til 50 procent genanvendte materialer, minimal CO2-udledning i produktionen og en omfattende miljøprofil til hvert produkt, som gør elektrikernes miljørapportering nem at gå til.

Ringe i vandet

Klima- og energikrisen buldrer derudaf, og det er vigtigere end nogensinde, at vi sætter alle sejl ind på at accelerere den grønne omstilling. Selvom en stor del af omstillingen naturligvis sker via politiske tiltag, har vi som forbrugere et ansvar for at gå helhjertet ind i kampen for den grønne omstilling.

Der er dog brug for lokal vejledning og sparring.

Så kære elektrikere og installatører: Tag klimaførertrøjen og rådgiverhatten på og prioritér at tage snakken med jeres kunder om de mange grønne valg, de kan træffe med bæredygtige elinstallationer til hjemmet. Store, som små.

Er du hos en kunde for at skifte en stikkontakt, så spørg om du kan hjælpe med en løsning, der slukker lyset automatisk, når man forlader rummet. Så bruger kunden ikke unødigt meget energi. Spørg ind til kundens energiforbrug og nævn, at du kan hjælpe med en løsning, der kan spare kunden op til 25 procent på energiregningen. Det vil både gavne klimaet og chancerne for mersalg. Jeres rådgivning vil fungere som ringe i vandet, så flere og flere danskere kan få øjnene op for de mange muligheder for energibesparende og klimavenlige løsninger til hjemmet.

Se hvad der er nyt og hold dig opdateret lige her.

Om forfatteren

Forfatter Profil

Mette Rasmussen, Channel Manager, Elektrikere

Mette Rasmussen arbejder til dagligt i Home & Distribution, med smarte løsninger til energistyring i hjemmet, både for forbrugerne, mindre arkitekter og elektrikere.

Tags: , , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.