Microgrids fremmer grøn omstilling og forbedrer bundlinjen

Nye løsninger, som den grønne løsning microgrids øger bæredygtighed og kan være en udvej i energikrisen

Energikrisen gør det mere aktuelt end nogensinde før at undersøge, hvordan vi kan få adgang til mere bæredygtig energi i bygninger og produktionsanlæg. Grønne løsninger giver gevinster i både klimaregnskabet og årsregnskabet.

At krisen kradser i Europas energiforsyning, er de færreste i tvivl om. Priserne på varme, gas, biobrændsel og ikke mindst el er på himmelflugt.

Det er i sig selv en stærkt medvirkende faktor for, at bygnings- og anlægsejere i alle brancher og sektorer søger nye løsninger for at imødekomme deres voksende energibehov og samtidig tøjle omkostningerne.

Men bæredygtigheden spiller også stadigt mere vigtig rolle. Kunder, samarbejdspartnere og myndigheder forventer, at virksomheder opererer bæredygtigt og miljømæssigt ansvarligt.

Lær mere om microgrid og download vores rapport om microgrids.

Integrerede, intelligente løsninger

Den kombination kalder på integrerede, intelligente løsninger, som opfylder fem væsentlige krav:

 • De er bæredygtige, fordi de udnytter mere grøn energi
 • De udnytter den eksisterende energi mere intelligent og bidrager dermed til at reducere belastningen på forsyningsnettet
 • De er fleksible og kan tilpasse sig skiftende belastninger og volatile priser
 • De sænker omkostningerne
 • De støtter samfundets grønne omstilling, fx ved at gøre det lettere for virksomheder at etablere flere ladestandere til elbiler

En helt oplagt løsning er microgrids, som bidrager markant til både at øge bæredygtigheden og skære toppen af elregningen.

Kort fortalt er et microgrid et selvstændigt, elektrisk netværk med sin egen, lokale produktion af el. Den “lokale” el, kommer fra fx solceller og vindmøller, kombineret med muligheden for midlertidigt at opbevare egenproduceret elektricitet til senere brug – især på det tidspunkter, hvor prisen på el er højest.

Økonomisk attraktive

Det gør microgrids økonomisk attraktive for ejere af bygninger og anlæg med stort strømforbrug. Ikke mindst fordi de aktuelle udfordringer på energimarkedet både gør priserne højere og mere volatile end nogensinde før. En udvikling, som bliver accelereret yderligere med Forsyningstilsynets godkendelse af Tarifmodel 3.0.

Med den nye tarifmodel skal virksomhedskunder ifølge organisationen Green Power Denmark betale mere, baseret på den maksimale effekt, de trækker fra elnettet.

Derfor kan det betale sig at investere i løsninger, som udnytter den eksisterende mængde tilgængelig energi bedre, producerer grøn energi i videst muligt omfang og styrer belastningen i realtid.

Intelligent styring med prognoser og data i realtid

En central komponent i et microgrid er styring med intelligent software i skyen. En styring som med integration af prognoser og data i realtid om vejr og energipriser automatiserer en række vigtige beslutninger om:

 • planlægning og optimering af produktion og forbrug
 • indkøb af el fra forsyningsnettet når prisen er gunstig
 • brug af egenproduceret el i stedet for at købe, når prisen er høj

Et eksempel er den øgede belastning, der følger af væksten i antallet af ladestandere til elbiler. For den enkelte virksomhed vil der være en markant besparelse ved at styre belastningen intelligent. Således, at man kun kan tildele strøm til ladestanderne, når der er ledig kapacitet til det. Modsat, at man i stedet for skal købe mere effekt af forsyningsselskabet.

Her repræsenterer microgrids og deres intelligente software en videreudvikling i forhold til traditionelle LMS (load management systemer) idet microgrids også tager højde for evt. egenproduktion af el og de aktuelle elpriser.  

Microgrids er en gevinst for både de enkelte virksomheder og for elnettet i et større samfundsperspektiv. Det sidste er tilfældet, fordi microgrids fjerner noget af den voksende belastning fra et landsdækkende net, der i stigende grad er udfordret.

Hvis du har brug for yderlig vejledning i Microgrids, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Voksende interesse

Både offentlige og private virksomheder i mange forskellige brancher kan se fordelene ved at tage styringen over deres energiomkostninger og øge bæredygtigheden.

Derfor mærker vi i Schneider Electric voksende interesse for at høre mere om mulighederne med microgrids. Vi har allerede hjulpet en lang række virksomheder og organisationer over hele verden med at opbygge microgrids.

Vi hjælper blandt andet med at vurdere behov, rådgive om mulighederne og sikre, at kunder får maksimalt udbytte af deres investering med intelligente softwareløsninger som fx EcoStruxure Microgrid Operation og EcoStruxure Microgrid Advisor.

Hold dig opdateret og stil spørgsmål, via Schneider Electrics LinkedIn gruppe Building Automation Denmark.  Gruppen er et forum for interesserede i bygningsautomatik og energioptimering. Indholdet i gruppen er ikke kun Schneider orienteret, men peger på nye vinkler og inspirerer branchen. 

Tags: , , , ,

Samtale

 • Henning Sloth

  2 år ago

  Hej Schneider

  Jeg sidder i øjeblikket med projektering af et solcelleanlæg på omkring 1,2 Mw og vil gerne kontaktes.

  Mvh Henning Sloth
  Sloth El-teknik Consulting
  +4542207244

  Svar

  • Eva Hermansen

   2 år ago

   Hej Henning,

   Mange tak for din henvendelse. Vi beklager den langsomme svartid, og tager fat i dig en af de kommende dage.

   Mange hilsener
   Schneider Electric Danmark

   Svar

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.