Forebyggende vedligeholdelse på dine elektriske tavler minimerer problemer og omkostninger

Du skifter regelmæssigt olien i din bil. Det er en billig form for forebyggende vedligeholdelse af dine elektriske paneler. Det holder din motor kørende og sikrer, at du ikke behøver at købe en ny motor, som koster dig omkring 20 % af prisen på en ny bil.

Når det kommer til din bil, kan lidt forebyggelse spare dig tusindvis af kroner. Og når det gælder din eltavle, kan forebyggende vedligeholdelse spare dig millioner.

Det er en kendsgerning, at der er 62 % større risiko for, at dårligt vedligeholdte paneler svigter1. Erfaringen viser også, at udstyret holder længere og fungerer bedre med et forebyggende vedligeholdelsesprogram. De samlede ejeromkostninger minimeres, når vedligeholdelsen af udstyret udføres med passende intervaller, hvilket for en typisk installation betyder hvert 2-3 år2.

Vedligeholdelse består af en reparerende del; den type arbejde, der udføres, når noget bryder ned, og en forebyggende del; der udføres før et nedbrud. De reparerende omkostninger kan være meget høje og kan reduceres ved hjælp af forebyggende vedligeholdelse3. Men omkostningerne stiger med mere forebyggelse, og med tiden opvejer denne stigning faldet i de reparerende omkostninger. Der er således tale om et såkaldt “sweet spot”, hvor en passende mængde vedligeholdelse minimerer de samlede ejeromkostninger.


Forebyg dine elektriske tavler

Det kan være en udfordring at finde dit “sweet spot” og kræver ofte justeringer i vedligeholdelsesfrekvensen. Dette kan normalt gøres ved at følge en af tre almindelige forebyggende vedligeholdelsesplaner. De er opdelt, som følger:

Kalender-baseret – vedligeholdelse udføres med regelmæssige intervaller. Disse anbefalinger er ofte defineret af producenten. Denne fremgangsmåde kræver registrering og planlægning. Der skal også udføres rutinemæssige inspektioner for at fastslå, om et anlæg fungerer optimalt.

Forudsigelig – baserer sig på udstyrets faktiske tilstand snarere end på statistikker over gennemsnitlig levetid eller forventet levetid for at forudsige, hvornår der er behov for vedligeholdelse.

Præskriptiv – disse skemaer udarbejdes af eksperter ved hjælp af maskinlæringssoftware, igen baseret på analyse af udstyrsdata og fejloplysninger/registreringer af fejl i anlægget.

Hver af disse metoder til vedligeholdelsesplanlægning kræver data, og de kan alle understøttes af en digital løsning. En kalendermetode er den enkleste og kan være det, som en udstyrsproducent, en tavlebygger eller en el-entreprenør har brug for. En forudsigende eller præskriptiv plan kan dog i nogle tilfælde føre til lavere samlede omkostninger.

For at forstå hvorfor, skal du blot tænke på, hvad der sker, hvis en kalenderbaseret tilgang følges nøje, og et anlæg lukkes ned i en længere periode, grundet ferie. Dage med minimal aktivitet og et stort set ubrugt elpanel tæller det samme, som travle dage. I sådanne tilfælde kan der forekomme overdreven og dermed unødvendig vedligeholdelse, hvilket betyder, at de samlede vedligeholdelsesomkostninger er højere, end nødvendigt.


Vælg den rigtige vedligeholdelsesfrekvens

Det kan være vanskeligt at vælge den rigtige vedligeholdelsesfrekvens og -plan. Der findes ingen rigtige svar. Heldigvis har Schneider Electric skalerbare løsninger, der tager sig af disse forskellige typer af forebyggende vedligeholdelsesplaner.

For kalender-baserede tilgange tilbyder vi EcoStruxure Facility Expert. Med den digitale logbogsfunktion kan facility managers oprette en vedligeholdelsesplan for deres kritiske elektriske udstyr. De kan sende påmindelser og spore, hvor lang tid der er gået siden sidste vedligeholdelse. Derefter kan de planlægge arbejdet, så planen overholdes, samtidig med at der tages højde for helligdage, nedlukninger og kritiske tidspunkter, hvor en tavle eller et stykke udstyr ikke kan tages offline.

Når det drejer sig om forudsigelig planlægning, kan du overveje Facility Expert – Operations eller EcoStruxure Power Monitoring Expert. Disse løsninger fortolker realtidsdata til effektiv vedligeholdelsesstyring. Overvej EcoStruxure Advisor-tjenester for at få en præskriptiv planlægningsløsning. Du kan få support og anbefalinger til serviceintervaller fra Schneider Electrics eksperter, der står klar i vores servicecentre.

Som påpeget vil det at udføre vedligeholdelse, før tingene går galt, minimere omkostningerne ved at eje og drive et elektrisk anlæg. Og det er det hele værd. For som ordsproget siger, “en sparet øre er en fortjent øre”.

Du kan finde flere oplysninger her.

Hold dig opdateret på digitalisering og optimering af eldistribution! Klik på banneret og tilmeld dig EcoStruxure Power HUB og få adgang til det online el-fællesskab.

Hvis du har brug for yderlig vejledning i energistyring, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.


Få mere at vide om dine eltavler i vores Linkedin-gruppe

Du er velkommen til at kontakte os hos Schneider Electric og høre mere om mulighederne ved at skrive en kommentar i vores LinkedIn-gruppe Building Automation Denmark. Gruppen er et forum for alle med interesse for bygningsautomatisering og energioptimering. Med indholdet i gruppen forsøger vi at pege på nye vinkler og inspirere branchen og ønsker at åbne op for en debat.

1IEEE 493 – https://standards.ieee.org/standard/493-2007.html

2 NFPS 70B – https://www.nfpa.org/codes-and-standards/all-codes-and-standards/list-of-codes-and- standards/detail?code=70B*

3 https://www.risktec.tuv.com/risktec-knowledge-bank/asset-integrity-management/emit-optimisation-getting-more out-of-existing-equipment-for-less/

Tags: , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.