Hvorfor digitaliseringen er nøglen til at overvinde den europæiske energikrise

I de seneste ni måneder har krigen i Ukraine destabiliseret energimarkederne på verdensplan. Som storimportør af russiske fossile brændstoffer er disse virkninger blevet mest mærkbare i den europæiske Union (EU).

Energikrisen er over os

Detailpriserne på elektricitet er steget med næsten 50% årligt fra juli 2021, hvilket har lagt et hidtil uset pres på virksomheder og husholdninger. Der er rapporter om virksomheder, der midlertidigt indstiller deres aktiviteter for at klare den stigende omkostningsspiral, mens andre er tvunget ud i konkurs.

Som vi diskuterede i et nyligt whitepaper, giver RePowerEU – en række politikker med fokus på diversificering af gasforsyningen, øget brug af vedvarende energi og flere energibesparelser – en stærk ramme for at gøre en ende på blokkens afhængighed af russiske fossile brændstoffer og samtidig fremskynde Green Deal-ambitionerne om nettonulpunktet. Det Internationale Energiagentur (IEA) forudser f.eks., at Europa mellem 2022 og 2027 vil fordoble den mængde vedvarende energikapacitet, der er blevet tilføjet til sit net i de foregående fem år.

Men selv om den langsigtede dekarbonisering af EU’s energiforsyning fortsat er afgørende, hjælper sådanne foranstaltninger ikke meget til at hjælpe virksomheder, der kæmper med de umiddelbare konsekvenser af den nuværende prisstigning. I dette henseende er det afgørende at maksimere den effektivitet, hvormed vi forbruger vores energi. Og det er her, digitalisering kommer ind i billedet.

Med det i tankerne, har dette blogindlæg derfor til formål at hjælpe ejere og operatører af kommercielle og industrielle anlæg med at modstå denne energikrise. Og det er afgørende, at alle de foreslåede foranstaltninger er baseret på relativt teknisk enkle, omkostningseffektive og gennemprøvede teknologier, der er tilgængelige i dag. Dette indlæg er det første i en serie, og resten af blogindlæggene i serien kan læses på engelsk her).

Sådan udnytter Schneider Electric digitale værktøjer til at øge energieffektiviteten

I flere år har vores organisation arbejdet på at fremme energistyringspraksis på tværs af alle vores faciliteter verden over. Med støtte fra vores EcoStruxure-løsninger har vi allerede opnået over 35% energibesparelser over ti år. For vores europæiske anlæg har vi et dedikeret team. De hjælper med at vejlede og måle fremskridtene på anlæggene baseret på tre modenhedsniveauer:

  • Bronze: Tilsluttede energimålere sender data til software.
  • Sølv: Dashboards analyserer energieffektiviteten. Alarmer giver besked, når en proces har brug for korrigerende foranstaltninger.
  • Guld: Energiovervågning integreret i stedets globale forvaltningscyklusser. Stedets team er udfordret med at nå et højere modenhedsniveau, idet det først skal fokusere på de største forbrugere.

Programmet er drivkraften bag de seneste succeser på mange af vores europæiske anlæg. For eksempel er der en fabrik, som bruger et omfattende målernetværk. Netværket er forbundet med en integreret løsning til energistyring og bygningsstyringssystem (BMS system). ISO 50001-kompatibel energirapportering hjælper stedets team med at vurdere projektets ROI nøjagtigt, prioritere foranstaltninger og derefter validere besparelser i forhold til forventningerne.

Flere datadrevne tiltag har bidraget til at spare energi og reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Det drejer sig bl.a. om at oprette automatiske alarmer, der advarer vedligeholdelsespersonalet, hvis kompressorer bruger for meget energi. Integreret overvågning og styring har gjort det muligt at optimere BMS-ydelsen. Fabrikkens LED-belysning er blevet opgraderet. Start/stop-driften af tre gaskedler er blevet optimeret, hvilket har sparet 50 % af gasforbruget. Og variable frekvensomformeres hastighed styrer nu automatisk ventilationen ud fra målte CO2-niveauer.

Energistyring er nu en central del af den operationelle strategi. Dashboards deles på tværs af teams med regelmæssige møder for at kontrollere, at energi- og udstyrspræstationer opretholdes, mens den øverste ledelse følger KPI’er for energiforbrug i forhold til produktionsoutput. Efter disse hurtige gevinster er der planer om yderligere dekarbonisering ved hjælp af geotermiske installationer og solenergi. Og alle de bedste praksis deles med andre fabrikker for at hjælpe dem med at nå op på guldmodningsniveauet.

Kan din virksomhed opnå denne form for succes? Ja, du kan træffe tre øjeblikkelige foranstaltninger for at opnå energi- og omkostningsbesparelser og samtidig overholde de offentlige mandater.

Tre hasteforanstaltninger til at reducere energiforbrug og omkostninger

Schneider Electrics højeste prioritet er at hjælpe vores europæiske kunder med at overleve denne krise. Vi har udviklet kortsigtede nødforanstaltninger baseret på gennemprøvede strategier og løsninger, som vi med succes anvender på vores egne anlæg og hundredvis af kundeanlæg verden over.

Foranstaltning 1: Måling og overvågning. Vurder dine anlægs muligheder for måling, og installer om nødvendigt energimålere – trådløs forbindelse kan gøre dette overkommeligt – og et onsite- eller cloud-baseret energistyringssystem.

Foranstaltning 2: Automatisér og kontroller. Installer bygningsstyring, hvis dit anlæg ikke er udstyret – dette kan være et prismæssigt overkommeligt, færdigkonfigureret sæt. Optimer dit bygningsstyringssystem (BMS system) ved hjælp af indstillinger for økotilstand og andre trin for at muliggøre hypereffektivitet. Overvej at bruge microgrid-software til mere avanceret aflastning.

Foranstaltning 3: Optimer med analyser. Udnyt analyser med dashboards i realtid, rapporter, alarmer og forudsigelig styring af energiforbruget.

En kombination af alle eller de fleste af disse foranstaltninger kan hjælpe dig med at opfylde frivillige og obligatoriske forbrugsmål og reducere dine elregninger.

Begynd din rejse nu – lær hvordan du forbereder dig til vinteren ved at downloade vores eGuide “Tre nødforanstaltninger i forbindelse med den europæiske energikrise.

Hvis du har brug for yderlig vejledning i bygningsautomatik, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular. 

Vær med i fællesskabet

Vil du vide mere om intelligent bygningsautomatik og holde dig orienteret om udviklingen?  

Meld dig ind i LinkedIn-gruppenBuilding Automation Denmark – et professionelt forum for fagfolk, der arbejder med tekniske installationer og bygningsautomatik.  

Tags: , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.