4 ting du skal huske om data fra bygninger

Der er flere vigtige elementer, man bør overveje når man digitaliserer og opsamler data fra IoT devices

Jeg har i mit tidligere blogindlæg nævnt at der er mange fordele i at udnytte data og lagre informationer til planlægning af fremtidige strategiske tiltag.
Men digitalisering er ikke udelukkende en dans på roser.
Det er vigtigt at stille krav og kende de udfordringer, som digitalisering og opsamling af data fra eksempelvis IoT devices kan give.

Her får du mit bud på de områder, du skal være opmærksom på, når du hopper med på digitaliseringsbølgen.

Min huskeliste


1 Ulovlig dataopsamling

Det er vigtigt at holde sig for øje, at opsamling af data er helt okay, så længe opsamlingen overholder GDPR . En god idé er derfor at inddrage din virksomheds GDPR-team fra starten af. På den måde undgår du at stå med håret i postkassen og lukke projektet ned eller betale store bøder. En tommelfingerregel er at overveje, om den data, der indsamles, kan bruges til at identificere en person. Hvis ja, så er det nok forbudt!


2 Mål kun på det der giver værdi

Med digitalisering er det stort set muligt at måle ALT, og jeg mener ALT. Men det giver ingen mening at montere IoT-sensorer og andre IoT devices og opsamle data fra steder i bygningen, hvor der allerede indsamles brugbare data via det eksisterende BMS system. Du skal i stedet sikre, at data sammenkøres. Parallel dataset er overflødige og bidrager kun til forvirring.


3 Teknologi

Cybersikkerhed er alfa omega, og det leder os tilbage til de følsomme data og GDPR-snakken. Nogle teknologier er naturligt mere sikre end andre og beskytter de opsamlede data fra cyber-angreb. Så vær vågen når du vælger teknologi. Stol ikke på hurtigsnakkende sælgere og undersøg tingene til bunds – IoT og digitalisering er et klondikemarked med mange døgnfluer og lykkeriddere.


4 Kvalitet og pris

Som med alle andre produkter på markedet er der sammenhæng mellem pris og kvalitet. Det gælder måske endnu mere IoT-markedet. En del producenter køber sensorerne og andre IoT devices i store batches fra Kina, hvilket kan være lig med svingende kvalitet og manglende præcision.

DTU lavede en undersøgelse i foråret, hvor ingen af de testede IoT-sensorer og IoT devices levede op til den angivne CO2-nøjagtighed og hvor enkelte målte mere end 500 ppm CO2 forkert[1]. Det har konsekvenser for både komfort, præstationsniveau og udgifter. Og i sidste ende vil de iværksatte beslutninger være baseret på et falsk datagrundlag.

Så tænk over præcision og sikkerhed før pris.


Min huskeliste kradser kun lige i overfladen, men bliv klogere på hvad data kan gøre for din bygning her på bloggen.

LÆS BLOGINDLÆGGET: Intelligente bygninger giver dig 8 klare fordele. Hvor mange af dem udnytter I?

https://go.schneider-electric.com/DK_202105_BoTF_SmartWorkingWP-LP.html?source=Content&sDetail=SmartWorking_download_Blog

FÅ GUIDEN: Intelligente bygninger: Sådan kan data og intelligent software kan optimere driften af din bygning 


Hvis du har flere gode råd, så del dem gerne med os enten her på bloggen eller på vores LinkedIn Building Automation Denmark. Hvis du har brug for yderlig vejledning i digitalisering, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

skab et bedre indeklima


[1] https://ipaper.ipapercms.dk/TechMedia/HVACMagasinet/2019/3/?page=36

Tags:

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.