Øg performance hos medarbejderne med 10-20%

Ved at udnytte mulighederne i intelligent bygningsautomatik, kan der skabes optimale rammer. Både for øget performance hos din medarbejder og i samarbejdet på tværs. Det er vigtigt hvis du vil fastholde og tiltrække den bedste arbejdskraft og samtidig nedbringe driftsomkostningerne. 

 

I denne artikel har jeg samlet argumenter, der kan gøre det attraktivt for HR, Facility og ledelse at investere i indeklimaet, det er nemlig rentabelt på mange områder. En fælles indsats er nødvendig, hvis det fulde potentiale skal realiseres. 

Opnå


Sæt indeklima på dagsordenen  

I Danmark opholder vi os i gennemsnit 90% af tiden indendørs. Det betyder at kvaliteten af den luft vi opholder os i, har stor indvirkning på vores sundhed. Når vi mennesker opholder os i et rum, stiger koncentrationen af CO2, hvis luften ikke skiftes ud. Studier viser at når CO2 niveauet bliver for højt, falder vores koncentrationsevne, vi laver flere fejl og sygefraværet stiger. CO2 niveau er ofte definerende for luftkvaliteten i et rum, men når vi snakker indeklima generelt, spiller andre faktorer som temperatur, træk, luftfugtighed og støj også en vigtig rolle.


oeg performance hos medarbejderne

I virksomheder, hvor medarbejderne er det vigtigste aktiv, har det altså en negativ indvirkning på bundlinjen, hvis indeklimaet er dårligt.  


Fang chefens opmærksomhed 

Dårligt indeklima er dyrt, ikke bare for virksomhedens performance og bundlinje, men også for den enkelte medarbejder og ja, faktisk for hele samfundet. I LO’s rapport om arbejdsmiljø og virksomhedsøkonomi konkluderes det, at en tredjedel af sygefraværet på det danske arbejdsmarked skyldes dårligt indeklima. Omregnet til kroner og øre koster dårligt indeklima det danske samfund op imod 60 milliarder årligt. Til sammenligning kostede det knap 27 milliarder at bygge storbæltsbroen.  

 

Omkostningerne ved dårligt indeklima kan være svære at identificere, men der er ingen tvivl om at der kan være store summer at spare, ved at optimere på området. Spørgsmålet er bare hvordan?

 


 

Løsningen ligger i bygningen 

Nøglen til et godt indeklima, ligger bl.a. i bygningens ventilation. Ventilationen i et rum har flere funktioner, den styrer både temperaturer, suger gammel luft ud og blæser ny luft ind. Dermed sikres et lavt CO2 niveau altså gemmen ventilation. Ventilationen styres via bygningsautomatikken, og der er mange fordele at hente, ved at øge graden af intelligens i ventilationsteknologien. Som jeg forklarer i indlægget om intelligente og konventionelle bygninger, kan man øge graden af intelligens i bygningsautomatikken ved at tilføje sensorer der måler lufttryk, CO2 niveau, temperatur og luftfugtighed.  

 

Men skal graden af intelligens helt i top, kan der tilføjes sensorer som kan se hvor mange personer der er tilstede i rummet. Dermed kan der ventileres efter behov, da to personer i et mødelokale ikke skal bruge ligeså meget frisk luft som 10 personer.  

Når ventilationsteknologien reguleres efter behov, bliver CO2 niveauet mere nøjagtigt og risikoen for at brugerne oplever gener reduceret. Det sikrer både et bedre indeklima, større komfort, øget performance og optimalt energiforbrug. Til stor fordel for både APV, driftsøkonomi og klimaaftryk. 


Beregn den præcise værdi af jeres indeklima 

Min kollega Jan Bülow har skrevet et blogindlæg som behandler indeklimaets indvirkning på totaløknomien. Her kan du finde et beregningsværktøj, som kan fortælle om netop jeres økonomiske fordele ved en investering i indeklimaet.  


 

Er jeres virksomhed klar til et bedre indeklima?  

Afhængig af hvilken leverandør til bygningsautomatik I benytter på nuværende tidspunkt, kan indeklimaet reguleres mere intelligent ved at installere en sensortype som kan fortælle noget om hvor mange mennesker der er til stede i et rum. Hvis bygningsautomatikken tillader det, er denne type af sensor en lille investering sammenlignet med den positive indvirkning det har på bundlinjen. Skal der installeres ny ventilationsteknologi, er størrelsen på både investering og afkast naturligvis en anden. Det hele afhænger af jeres nuværende løsning.  


 

Er du interesseret i af få undersøgt indeklimaet i jeres bygning, er du meget velkommen til at skrive til mig på ebo@se.com  


Hent mere inspiration 

Alt i alt er en investering i indeklima en rentabel idé, da LO’s rapport viser at produktiviteten kan øges med 10-20% hos medarbejderne og at tilbagebetalingstiden på en investering i indeklima typisk ligger på et til to år.  

 

I rapporten “Smart Working” beskrives et studie hvor kortvarigt sygefravær er nedbragt med op til 35% på kontorer med lavt CO2 niveau. Klik på billedet herunder, for at downloade hele rapporten.  

Rapport om indeklima, produktivitet og medarbejdere
Klik på billedet for at downloade rapport

Hvis gevinsterne ved et bedre indeklima skal bære frugt, er det nødvendigt med et samarbejde mellem Facility service, HR og ledelse. Der er mange fordele ved et samarbejde på tværs af disse instanser i organisationen, men det kræver velvilje og en Can-do attitude fra alle.

LÆS INDLÆGGET: Intelligente bygninger giver dig 8 klare fordele. Hvor mange af dem udnytter I?

Hvis du har brug for yderlig vejledning i intelligente bygninger, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Bygningautomation kan øge performance hos medarbejderne: Se mere i vores LinkedIn gruppe

Tags: , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.