Intelligente bygninger giver dig 8 klare fordele. Hvor mange af dem udnytter I?

I dette blogindlæg gennemgår vi 8 områder, hvor intelligente bygninger giver fordele. Frontløberne på området har allerede oplevet at få gladere medarbejdere, færre sygedage, bedre samarbejde, øget salg og energibesparelser.

Fra besparelser til fordele

I traditionel bygningsdrift ser vi på, hvordan vi sparer mest muligt på kvadratmeterne, energiforbruget og vedligeholdelsesudgifter. Men de sidste 10 års digitale landvindinger har åbnet op for helt nye muligheder mht. bygningsautomatik i fremtidens byggeri. Og det handler om meget mere end energiovervågning.

I 2021 ser vi bygningen som en investering i produktivitet, samarbejde og medarbejdertilfredshed. Alene på området for indeklima er der store gevinster at hente. En rapport fra LO konkluderer, at man kan løfte produktiviteten med 10-20 % på danske kontorarbejdspladser, hvis man forbedrer indeklimaet. Så en investering i ventilation, hvor man kan styre temperatur og luftkvalitet, kan have en tilbagebetalingstid på ned til mellem et og to år.

Intelligente bygninger giver fordele på 8 områder

Du har sikkert hørt begreber som IoT (Internet of Things), Big Data og BMS (Building Management Systems).

Men hvilke fordele giver digitaliseringen? Det gennemgår vi her under otte overskrifter.

8 fordele med intelligente bygninger
8 fordele med intelligente bygninger – Klik på billedet og download Smart Working rapporten

Indsigt

En intelligent bygning giver dig en masse informationer (data), så du får mulighed for at drifte bygningen endnu bedre end i dag. Alle data bruges i realtid, så du kan træffe de rigtige beslutninger her og nu. En af de bygninger, der er længst fremme på området, er The Edge i Amsterdam. Bygningen har 28.000 sensorer, der registrerer alt fra luftkvalitet, temperatur og strømforbrug til medarbejdernes bevægelser og placering i bygningen. På den måde bliver det muligt at dirigere energien til lys, varme og ventilation derhen, hvor der er allermest brug for den. Resultatet er bedre komfort, bedre indeklima og i sidste ende højere produktivitet.

Grøn omstilling

De førende virksomheder har i dag en klimastrategi, og de har klare mål for nedbringelse af energiforbrug, vandforbrug, klimaaftryk m.v. Den intelligente bygning gør det nemt at overvåge bygningens forbrug og sammenholde det med målsætningen. Desuden kan energien indkøbes på tidspunkter, hvor priserne er allermest fordelagtige. De bygninger, der er længst fremme, er net-positive og afgiver mere energi til nettet, end de forbruger.

Fleksibilitet

I dag er det de færreste medarbejdere, der sidder på den samme plads hele dagen lang. Man mødes på kryds og tværs, og corona-perioden har synliggjort værdien af at kunne arbejde på distancen. Derfor understøtter moderne space management denne dynamiske måde at arbejde på. Space management handler om at udnytte bygningens kvadratmeter optimalt, og det kan bl.a. være med til at reducere energiforbrug og faste omkostninger. Du kan læse mere om space management her.

På Schneider Electrics danske hovedkontor i Ballerup er vi selv gået hele vejen og introduceret “new ways of working”, som én gang for alle lader medarbejderne selv bestemme, hvorfra de arbejder. Det betyder blandt andet, at vi kan indrette os på markant mindre plads, spare anslået 36 procent på bygningens driftsomkostninger og ikke mindst spare på energien.

Individuel styring

Alle mennesker har forskellige behov og præferencer – også når det gælder arbejdspladsen. Den intelligente bygning gør det muligt for den enkelte medarbejder at have indflydelse på sine omgivelser mht. temperatur, lysforhold og luftkvalitet via en smartphone app.

Sundhed

På vidensarbejdspladsen er medarbejderne den vigtigste ressource, vi har. Og ambitiøse medarbejdere prioriterer sundhed højt. Så hvis du vil tiltrække de bedste folk og have dem til at blive på arbejdspladsen, skal sundhed tænkes ind i bygningen. Bare simple greb som at forbedre ventilationen kan reducere sygefraværet med op til 35%. En god ventilation minimerer f.eks. både risikoen for hovedpine og udbrud af sygdom blandt medarbejderne. Det kan du læse mere om her.

Og i rapporten “Smart Working. Smart Buildings and the future of work”, som du kan downloade her.

Produktivitet

Intelligente bygninger er ikke bare energieffektive, de er også mere produktive. Et eksempel fra rapporten er Majunga Towers i Paris. Her er bygningen udstyret med et netværk af radiosensorer, der løbende kortlægger brugen af alle lokaler. På den måde ved medarbejderne, hvor der er ledige mødeområder i bygningen. Rengøringspersonalet ved, hvilke lokaler der har været i brug, så de ikke bruger tid og ressourcer på at rengøre ubrugte områder. Og kantinen ved præcis, hvor mange der er på kontoret i dag, så de kan reducere madspild.

Samarbejde

En farmaceutvirksomhed øgede salget med 200 millioner dollars ved at ændre bygningen, så den understøttede samarbejdet på tværs af virksomhedens mange forskellige afdelinger. Baggrunden var følgende: Via analyser fandt man ud af, at dem, der var gode til at mødes på tværs af teams og afdelinger, havde et markant højere salg. Derfor udvidede man kantinen, så der blev plads til uformelle møder, man lavede masser af kaffe-mødesteder, og det blev i det hele taget nemmere for medarbejderne at finde ledige mødeområder via deres mobiltelefon. Bygningens indretning og digitalisering var med til at nedbryde de interne siloer.

Effektivitet

Samlet set kan en intelligent bygning skabe en meget effektiv arbejdsplads, hvor de fysiske rammer bliver en driver for vækst. Du kan bruge de 8 overskrifter til at vurdere, hvor langt I selv er på de forskellige områder.

Vil du vide mere?

Hent vores rapport “Smart Working. Smart Buildings and the future of work”, hvis du vil vide mere om de intelligente bygninger. Det er 40 sider med inspiration, som du kan hente lige her.

Smart Working rapport om intelligente bygninger
Smart Working rapport om intelligente bygninger

Hvis du har brug for yderlig vejledning i bygningsautomatik, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Differenstryk og bygningsautomatik

Hold dig opdateret og stil spørgsmål, via Schneider Electrics LinkedIn gruppe Building Automation Denmark. Gruppen er et forum for interesserede i bygningsautomatik og energioptimering. Indholdet i gruppen er ikke kun Schneider orienteret, men peger på nye vinkler og inspirerer branchen. Det vil også være her vi lægger information ud omkring de webinarer, vi afholder i løbet af året. Vi ses i kommentarfeltet!  

Kildehenvisning til LO-rapporten: ”Arbejdsmiljø set med virksomhedsøkonomiske briller”: https://fho.dk/wp-content/uploads/lo/2017/05/arbejdsmiljoe-set-med-virksomhedsoekonomiske-briller.pdf

Kildehenvisning til Tech Management: “Schneider Electric har vendt arbejdsdagen på hovedet”: https://techmanagement.dk/article/schneider-electric-har-vendt-arbejdsdagen-paa-hovedet-9282

Tags: , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.