Webinar: 10 skridt til at forbedre performance i din bygningsautomatik

Får du nok ud af din bygningsautomatik?

Eller gør en travl hverdag, at du går glip af nogle store besparelser? Hør hvordan du kan høste nogle lavthængende frugter og få mere ud af din bygningsautomatik.

Når jeg er ude hos kunder, er der især én ting, jeg lægger mærke til: Kunden har et system til bygningsautomatik, som er sat op og kørt ind én gang, da systemet blev installeret – eller måske sidste gang, det blev opdateret.

Men derefter er der ikke blevet justeret nævneværdigt på driftsparametrene. Det er noget, jeg møder ofte. Det gælder uanset om der er tale om store eller mindre systemer, nyere eller ældre bygninger og så videre. Fællestrækket er ofte, at man ikke rigtig har skruet på noget siden systemet blev sat op.

Og det er synd, for man kan faktisk med nogle ret små, enkle step forbedre bygningens performance og opnå nogle ganske store besparelser på energiforbruget til. Helt op til 10-15 procent. Med andre ord: Der er lavthængende frugter at høste.

Derfor vil jeg gerne dele en række tips, som kan hjælpe dig til at få bedre performance i dit system til bygningsautomatik, nemt og hurtigt.

Det gør jeg i webinaret ‘10 skridt til at forbedre performance i din bygningsautomatik,’ som du kan se lige her.

Jeg har valgt at dele tips’ene op i fem hovedgrupper:  Varmeanlæg, brugsvand, kalenderstyring og ferieprogrammer, følere og korrekt køling.

Varmt returvand koster

For at give dig en idé om hvad jeg kommer ind på i webinaret, vil jeg gerne lægge ud med at stille dig et par spørgsmål:

Er du opmærksom på, at din fjernvarmeleverandør stiller krav til afkølingen i form af grænser for maks.-temperaturen, du sender retur? Ved du, at det rent faktisk koster penge i form af ekstra afgifter, hvis dit returvands temperatur er over den tilladte grænse?

Og lige så vigtigt: Hvordan sikrer du en korrekt natsænkning af temperaturen i din bygning – og hvordan finder du ud af, om der er en reel besparelse at opnå ved at sænke temperaturen om natten?

Brugsvand og legionella: 50 grader er nok

Når vi går videre til brugsvandet, vil jeg gerne give nogle kontante tips til hvordan sænker forbruget til opvarmning, samtidig med at du lever op til kravene om at undgå dannelsen af legionellabakterier i dit brugsvand.

Der er nemlig ingen grund til at arbejde med en temperatur på det varme brugsvand på mere end 50 grader celsius, som er tilstrækkeligt til at dræbe legionella. Du får også et tip til, hvordan du sparer energi på din cirkulationspumpe og forlænger dens levetid.

Simpelt regnestykke – kontante resultater

I sektionen om kalenderstyring og ferieprogrammer i systemer til bygningsautomatikskal vi tale om noget, som overrasker ganske mange driftsfolk. Nemlig, at der endog rigtig mange, kostbare driftstimer af spare ved at indstille dit bygningsautomatik korrekt i forhold til helligdage, ferier.

Jeg skal ikke røbe det hele på forhånd, men jeg tør godt love, at du får et simpelt regnestykke, som giver stof til eftertanke. Og som det heldigvis også er nemt at omsætte til konkret handling, som giver kontante resultater med det samme.

Hvem har styringen?

Lad os gå videre til de følere, som styrer rumtemperaturen og komfortventilation – inklusive CO2. Her stiller jeg skarpt på de typiske problematikker, der kan opstå når rumfølere ikke er placeret korrekt, og når flere forskellige følere “konkurrerer” med hinanden om at overtage styringen af temperatur og ventilation.

I denne afdeling fortæller jeg også, hvorfor en dygtig driftsansvarlig sørger for at have en lidt højere fremløbstemperatur til radiatorerne.

Køler du korrekt og optimalt?

Til sidst skal vi se på korrekt køling, for en god snak om bedre performance i din bygningsautomatik er selvfølgelig ikke fyldestgørende uden at vi også ser på køl.

Jeg stiller blandt andet spørgsmålet: Ved du, hvornår du skal starte køling/frikøling? Og jeg giver nogle enkle tips til at få mest muligt ud af dit køleanlæg, så du køler korrekt og bruger mindst mulig energi.

Vi ser både på temperaturen og mængden af det kølevand, du via din bygningsautomatik sender ud i dit system, og på hvordan du bruger alle kølekalorierne, så du kan sende kølevandet retur med den højest mulige opvarmning.

Når du har set webinaret, er du godt rustet til – med nogle enkle step – at få bedre performance i din bygningsautomatik. Se med her, lige når det passer dig.

Flere videoer – endnu mere viden

Husk også, at du løbende kan få ny viden, tips & tricks i mine øvrige videoer, ikke mindst de forskellige episoder af Johnnys Corner, hvor jeg deler viden om intelligent bygningsautomatik, CTS, BMS og driftseffektivitet i bygninger:


Hvis du har brug for yderlig vejledning i bygningsautomatik, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Hold dig opdateret og stil spørgsmål, via Schneider Electrics LinkedIn gruppe Building Automation Denmark. Gruppen er et forum for interesserede i bygningsautomatik og energioptimering. Indholdet i gruppen er ikke kun Schneider orienteret, men peger på nye vinkler og inspirerer branchen. Det vil også være her vi lægger information ud omkring de webinarer, vi afholder i løbet af året. Vi ses i kommentarfeltet!  

Tags: , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.