3 måder at opbevare data fra intelligente bygninger

Med Internet of Things (IoT) træder vi ind i en ny æra for intelligente bygninger – og du kan skabe størst værdi for din bygning ved at finde balancen mellem hvilken data, der skal være tæt på dig, og hvad der skal være i skyen.

Potentialet med IoT i intelligente bygninger er enormt og det er med god grund.

I mit private hjem har jeg mange produkter og apparater som er tilkoblede. Det er af den simple grund, at det dækker et stort servicebehov i min hverdag, hvor jeg kan bruge det til f.eks. energiovervågning.

Det er alt fra intelligente pærer, fjernstyring af temperatur til hvornår min kaffemaskine har brug for rensning.


Stor værdi i data fra intelligente bygninger

Udover serviceperspektivet viser flere rapporter[1], at der kan indfries værdi for milliarder i energioptimering. Det sker, når vores verden bliver yderlig forbundet via internettet og alt omkring os bliver intelligent gennem indsigt i anvendelse og kortlægning af vores forbrug via energiovervågning.

Jeg mener, at dette også gælder bygninger. IoT i samspil med systemer til styring af bygninger (BMS-systemer) vil gøre vores bygninger endnu mere forbundene og intelligente. Resultatet på disse intelligente bygninger vil være større energioptimering med konstant effektiviseret energiforbrug og indeklima til gavn for både bundlinje, bygningsansvarlige og brugere.

rapport om indeklima
Klik på billedet for at downloade rapport om intellligente bygninger

Dog er der nogle elementer, du skal overveje, når du investerer i IoT. Et afgørende spørgsmål, du skal stille dig selv er: Hvor skal vi opbevare vores data fra disse intelligente bygninger, der stammer fra IoT-sensorer, BMS-systemer mv.?


Opbevaring af data fra intelligente bygninger

Der er forskellige måder, du kan opbevare dine data på:

  • Edgeløsning

  • Cloudløsning

  • Hybrid IoT-løsninger

Din løsning skal afhænge af hvor hurtigt og nemt, du ønsker at tilgå dine data. Overvej hvordan du ønsker, at de forskellige komponenter skal kommunikere med hinanden. Løsningerne uddybes herunder.


Edge løsning:


Har du behov for en hurtig responstid og nemt at kunne processere data samt mulighed for offline adgang, bør du opbevare det lokalt – i Edge.

Her kan du f.eks. opbevare alt den data, der er af sensitiv karakter. Omkring Edge skal det siges, at det kræver en større indledende investering i hardware, derfor kan man med fordel overveje hvilken og hvor meget data, der bør opbevares lokalt i Edge.

Læs mere om hvorfor du bør bruge edge computing, på vores hjemmeside – klik her

Cloud løsning:


Har du derimod et behov for at kunne tilgå data, når som helst og hvor som helst. Eksempelvis fra browser eller app, med en forventning om, at dine datamængder vokser, så passer opbevaring i skyen bedst til dig – i Cloud.

Det er kosteffektivitet at opbevare data i skyen, når der skal skaleres op i kapacitet. Derudover kræver det også mindre investering i hardware. Hvis du vælger at opbevare data i Cloud, bør du være opmærksom på Cyber Security i udbyderens løsning. Yderligere kan dine IoT-enheder i og uden for bygningen også være en mulighed for fjendtlige angreb. Overvej altid din arkitekturs svagheder og garder dig imod dem.

Hybrid løsning:


En IoT Hybrid løsning kan f.eks. bruges i bygninger til forebyggende vedligehold. Her giver det mening at opbevare alle dine data som er tidskritiske og sensitive tæt på dig (i Edge) og opbevare større mængder af historiske data i Cloud.

Hybrid IoT er, som navnet indikerer, et mix mellem Edge og Cloud.

Aktuelle data om f.eks. indeklima kan lagres i Edge, så brugere kan reagere hurtigt og lokalt. Derefter kan data opbevares i Cloud som historisk data, der kan anvendes i dashboards til kortlægning af trends og input til strategier for fremtidig bygningsstyring.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi også i de kommende år vil opleve enorm vækst i anvendelsen af IoT i intelligente bygninger og dermed øgede datamængder i bygningers BMS-systemer og her er det afgørende, at du vælger den rigtige løsning til opbevaring af data. Denne løsning kunne meget vel være en hybrid-model.

[1] https://memoori.com/research/


LÆS BLOGINDLÆGGET: 4 ting du skal huske om data fra bygninger

Hvis du har brug for yderlig vejledning i intelligente bygninger, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Tags: , , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.