Webinar: Kan man nedsætte hastigheden eller stoppe komfortventilation i CTS/BMS-anlæg

Fokus på facility management og godt indeklima på kontoret

Havde du ikke mulighed for at deltage i webinaret Kan man nedsætte hastigheden eller stoppe komfortventilation i CTS/BMS-anlæg? Så har du nu mulighed for at høre et webinar med Johnny Hansen fra Schneider Electric. Han forklarer, hvorfor det er vigtigt, at facility management teamet samarbejder med topledelsen i udarbejdelsen af en klimapolitik med medarbejdernes accept for at dokumentere godt indeklima på kontoret.

Dette giver mulighed for at se på scenarier, hvor det er muligt at nedsætte hastigheden eller stoppe komfortventilationen afhængigt af den aftalte klimapolitik. Johnny tilbyder således en anderledes styring og regulering med fokus på komfort og samspil mellem de tekniske klimasystemer. Han vil komme ind på følgende:

  • Hvad er en indeklimapolitik?
  • Hvordan aftales komfortniveauet?
  • Kan vi stoppe ventilationen helt?
  • Kan vi starte senere og stoppe tidligere?
  • Hvilke indstillinger skal vi bruge til opgaven?
  • Er der et samspil mellem de tekniske faciliteter?
  • Kan vi få det accepteret af ledelsen/SU?
  • Hvordan bruger vi beregningsværktøjet?

De fleste kender sikkert en eller flere personer, der jævnligt klager over dårligt og tungt indeklima på kontoret eller arbejdspladsen. Med en klimapolitik i hånden, der fokuserer på at forbedre komforten og indeklimaet, undgår du den daglige diskussion om for varme mødelokaler og dårligt indeklima på kontoret, hospitalet, skolen og institutionen.

En indeklimapolitik kan hjælpe de medarbejdere, der arbejder med facility management, med at styre indeklimaet og dokumentere, at komforten er i overensstemmelse med det aftalte. Johnny vil derfor guide dig gennem fordelene ved en indeklimapolitik.

Medarbejdertilfredshed er skabt i facility management-afdelingen

Johnny går desuden i dybden med, hvordan dit facility management team kan bruge de forskellige indeklimakategorier til at kategorisere, hvor tilfredse medarbejderne er med komforten og indeklimaet på kontoret. Kategorier, der normalt bruges til at forstå, hvilken indflydelse indeklimaet og temperaturen har på den præstation, som medarbejderne leverer. Ved hjælp af disse kategorier lærer du hvordan du kan ændre medarbejdertilfredsheden. Der er stor forskel på, hvordan temperaturen skal indstilles henholdsvis om sommeren og vinteren. Medarbejderne klæder sig nemlig typisk forskelligt alt efter årstiden.

Hvis I har styr på temperaturen og udarbejdet en indeklimastrategi, ved den enkelte medarbejder, hvordan man skal klæde sig. Man ved, om man skal have ekstra skjorte og lange bukser på, hvis man kommer på tidspunkter, med sænket temperatur. En synlig politik vil derfor gøre det lettere for medarbejderen at forstå, hvorfor temperaturen er sat som den er. Hvilket vil resultere i færre klager til din facility management-afdeling.

Indstil ventilationssystemet for at opnå et optimalt indeklima på kontoret

I slutningen af webinaret kommer Johnny ind på, hvordan dit facility management team kan regulere ventilationen på forskellige måder. Han fortæller om de forskellige former for regulering, herunder hvordan forsyningstemperaturen kan styres via udetemperaturen, fast fremløbstemperatur, rumtemperatur osv. Du kan også se mere om denne del i Johnnys video Genvinding ifølge bygningsreglementet (BR20) her.

Derudover berører han hvordan en bevægelsessensor kan være med til at give tilladelse til at åbne eller lukke spjældene i anlægget. Eller hvordan indstilling af tidsprogrammer kan være med til at reducere eller øge ventilationen i rummet. Og til sidst om fordelen ved at bruge analog tidsstyring.

Se eller gense webinaret for endnu flere tips til styring af din ventilation, dit BMS/CTS-system og det optimale indeklima i kontoret.

Til brug i din facility management har Teknologisk Institut (DTI) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i fællesskab analyseret effekten af god komfort og totaløkonomi. Totaløkonomi giver et godt overblik over, hvordan medarbejdernes præstationer øges, når de arbejder i et godt indeklima.

Er du yderligere interesseret i at beregne, hvilken gevinst du får ud af at udarbejde en indeklimapolitik? Så har Innobyg (nævnt i videoen) i samarbejde med DTU og DTI udviklet et værktøj til at beregne, hvordan indeklimaet har indflydelse på totaløkonomien. Du kan finde rapporten her. På s. 41 kan du finde beregningsværktøjet.

Se eller gense de andre webinarer om bygningsstyring

Webinar: Sommernedlukning af tekniske installationer. klik her
Webinar: Hvordan reducerer man varme og køling, så det er tilpasset bygningens brug? klik her

Hvis du har brug for yderlig vejledning i energioptimering, er du meget velkommen til at kontakte Schneider Electric via vores kontaktformular.

Hvis du har spørgsmål, kan du besøge vores LinkedIn-gruppe Building Automation Denmark.

Tags: , , , , , , , , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.