Et grønt mindset 

En passion for miljøet

Jeg startede med at lave affaldsindsamlinger for omkring 15 år siden i min hjemby Gødstrup. Her startede jeg sammen med nogle venner og Dansk Naturfredningsforening med at arrangere lokale affaldsindsamlinger. Det var primært Dansk Naturfredningsforeningen der stod for at facilitere aktiviteterne omkring indsamlingen, men det er selvfølgelig afgørende at lokale borgere griber konceptet, og sørger for at det bliver udført.  

Til at starte med, lavede os lokale, forskellige vejskilte til byen, hvor der f.eks. kunne stå: ”Vejsvin til grin”. Vi prøvede ligesom at skabe fokus på miljøsvineri i vores lokale natur hele året rundt. At lave de her happenings og koncepter omkring skraldeindsamling er en passion, jeg har haft længe. 

Maraton indsamling

Jeg har løbet 3 maratoner og under træningen op til dem, begyndte jeg at dele opslag om opsamling af affald på de forskellige Facebook-grupper. Så begyndte budskabet hurtigt at sprede sig mere og mere. I dag er der forskellige temaer under maratonerne, hvor løberne deler hvad de har indsamlet til træningen op til løbet. Der findes Green Runners, som poster deres tider, deres rute og hvad de har samlet ind. Det er efterhånden blevet en trend, også inde for sportsverdenen, at rydde op efter sig og holde naturen ren. Så kan vi også nyde naturen på vores løbeture.  

Jeg synes det er vigtigt ikke at være dømmende, men derimod italesætte det på en letspiselig måde og agere som forbilleder, for dem der ikke skænker skraldespanden en tanke. Jeg er sikker på, at andre vil følge med og jeg kan allerede se det i mit eget team. Jeg kan se, at mine kollegaer griber og støtter op om mine initiativer mere og mere. Sidst vi havde et arrangement, var det en kollega fra teamet, der foreslog og fik faciliteret en hyggelig cykeltur med skraldeindsamling. 

At få andre til, at passe på naturen

Problemet er mindsettet… Der er nogle der kaster affald, og så kan vi andre gå og samle det op. Vi skal ramme dem på deres dårlige samvittighed, og motivere dem til at ændre deres tankegang og ligegyldighed overfor at smide skrald i naturen. Vi skal skubbe dem i den rigtige retning. Det hjælper sjældent at skælde dem ud og sige at de er nogle idioter. Derfor tager jeg en lidt sjovere vinkel på med ”HOV-effekten”.  

HOV-effekten er en installation som står på stien rundt om den lokale sø, med det formål, at give forbipasserende lidt stof til eftertanke.  Jeg håber i fremtiden, at HOV-effekten, får sat sig i folks baghoved. Så dem der smider et stykke slikpapir eller et cigaretskod, overvejer om det måske alligevel lige skal samles op. Hver gang jeg går en tur rundt om den lokale sø, kan jeg tage en bærepose med hjem fyldt med skrald. Det skal der ændres på! 

HOV-effekten er en installation, jeg har lavet og som står på stien rundt om den lokale sø, med det formål, at give forbipasserende lidt stof til eftertanke.

Passion smitter af på arbejdspladsen

I forbindelse med Dansk Naturfredningsforening har jeg oprettet events til skraldeindsamling inde på deres hjemmeside og sådan har jeg nemt samlet en god gruppe til indsamling. Det var sådan jeg kom på tanken for 3 år siden om, at vi selvfølgelig også skulle have en årlig skraldeindsamling hos Schneider Electric.  

Jeg kontaktede HR, som synes at det var en fremragende idé og vi gik i gang med at opsætte en systematisk indsamling. De sidste 2 år, har vi haft mere koordineret affaldsindsamlinger, med opbakning fra Schneider; både med udstyr, skraldeindsamlingsmøder på Teams og udmeldinger fra HR om, at man kan deltage. Der er også mange som laver Walk´n Talk under indsamlingen, for det er jo altid en god ide at bruge tid sammen med sine kollegaer. 

Jeg har udarbejdet et excelark, der sætter indsamlingen i system og skaber overblik over, hvor meget skrald der er samlet, hvem der har samlet det og vigtigst af alt inddeler skraldet i forskellige kategorier. Min optællingsproces, ville nogle måske kalde nørdet. Jeg registrerer mine og resten af mine kollegaers opsamlinger i en affalds-formular, som jeg lavede til Schneiders 2022-indsamling. Jeg har lige tilføjet skodder og snus da det er en af de største problemer i øjeblikket og en af de ting, som jeg fokuserer allermest på lige nu. 

Udover affaldsindsamlinger, forsøger jeg også at være mere bæredygtig i min hverdag. Jeg prøver så vidt muligt at købe genbrugsvarer og sælge mine brugte ting videre, så tingene indgår i ”bæredygtighedskredsløbet” igen. Jeg gider ikke at købe et billigt produkt, med et stort miljøaftryk, der holder i kort tid. Jeg vil kun have kvalitetsprodukter, der holder længere tid og er produceret mere ansvarligt. Derudover, sorterer jeg mit affald og vi har bygget et energieffektivt hus med solceller på garagen.  

Udover affaldsindsamlinger, forsøger jeg også at være mere bæredygtig i min hverdag.

Når arbejdet giver mening og skaber værdi

Jeg har været ansat i Schneider i 22 år. Først var jeg i support i 8 år og de seneste år har jeg været i salgsafdelingen. Jeg prædiker om vores software og hardware, der kan give indsigt i kundernes energiforbrug, og hvordan kunderne kan arbejde bedre med deres energi. 

Det er meget spændende, at se resultater gennem mit arbejde i Industri. Vi undersøger og overvåger vores kunders produktion med vores software og kan få indblik i, hvor meget energi og effektivitet der er. Herefter kan vi så sætte et mål og optimere deres drift og det er jo fedt, når man kan se, at det virker og lykkes at optimere deres produktion. 

For selvom at vi går og tror vi er så langt fremme med miljørigtig produktion og bæredygtighed i Danmark, forurener vi stadig meget. Vi er gode på mange parametre, men der mangler stadig noget vej, for at nå i mål. Især i u-lande, hvor der ikke er styr på affaldssortering.  

Når arbejdet giver mening og skaber værdi

Du kan læse mere om vores ansattes egne initiativer i bloggen af Simon Frederiksen om arbejdet med Røde Kors.

Om forfatteren

Forfatter Profil

Peter Fuglsang, Product Application Engineer

Jeg har været ansat i Schneider i 22 år. Først var jeg i support i 8 år og de seneste år har jeg været i salgsafdelingen. Jeg prædiker om vores software og hardware, der kan give indsigt i kundernes energiforbrug, og hjælper kunder med hvor de kan energioptimere deres forretning.

Tags: , , ,

Samtale

 • Preben Jensen

  9 måneder ago

  Jeg fik en mail i morges hvor der bl.a.blev oplyst omkring energibesparelser på Odense Vand.
  Vi bygger og leverer slam slam varmevekslere og har gjort dette siden 2005.
  El-forbruget til drift af slam pumperne på sådanne vekslere er typisk mellem 70 til 90 % mindre end traditionalle vekslere.
  Hertil kommer, at vi under normale driftsforhold aldrig stopper for rensning men kører kontinuerligt uden driftstop eller gradvise tilsmudsninger og dermed ingen nedsatte virkningsgrader. Der er derfor tilbagebetaligstider der er unikke når ovennævnte faktorer lægges til grund og jeg bemærkede bemærkningen om at energi der ikke produceres er den der er grønnest.
  Med venlig hilsen

  Preben Jensen 28119105

  Svar

  • Cecilie Urne Rørdam

   7 måneder ago

   Hej Preben, tak for dit spørgsmål.

   Vandcenteret arbejder løbende på at opgradere deres procesanlæg. Dette gøres løbende via opgraderingsprojekter. VCS er selvfølgelig altid åben for forslag til optimering.
   Vi vil meget gerne viderebringe din kontakt til Vandcenter Syd, hvis du har interesse?

   Mange hilsner
   Cecilie, Schneider Electric Danmark

   Svar

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.