Sådan bruger du viden om personaleledelse fra en stor virksomhed til at drive din opstartsvirksomhed

Rikard, en tidligere ansat hos Schneider bruger sine læringer fra sin tid i virksomheden, til at udvilke sig

Mit navn er Rikard Westerlund, jeg er medstifter og CEO i startup-virksomheden HelloLilly og Schneider Electric-alumne! Gennem mine ni års arbejde for Schneider Electric i forskellige stillinger, fik jeg erfaring og ekspertise, som jeg har brugt til at drive min startup-virksomhed i over et år.

Forhandle og fokusere på ROI

Jeg startede min rejse i Schneider for 10 år siden som salgsrepræsentant i afdelingen, der fokuserer på energi- og bæredygtighedstjenester. Mit primære ansvar var at arbejde med ejendomsselskaber og finde løsninger, der kunne hjælpe dem med at reducere energiforbruget i deres faciliteter og få et positivt afkast af investeringsomkostningerne.

Denne rolle gjorde det muligt for mig at forstå kundernes behov og opkvalificere mine forhandlingsevner. Da bæredygtige løsninger normalt ikke giver kortsigtet profit, er du nødt til at vise, hvordan disse langsigtede initiativer vil give et betydeligt investeringsafkast. Som CEO for HelloLilly taler og forhandler jeg ofte med forskellige kunder og leverandører, og jeg bruger altid det, jeg lærte i Schneider. Færdigheder som strategisk planlægning, flesibilitet, og ledelseevner er vigtige for næsten enhver.

Find et fælles grundlag

Schneider Electric har mange forskellige produkter og løsninger. De arbejder med forskellige markeder og kanaler, og nogle gange føles det svært at navigere rundt. Men det kan også være en glimrende mulighed for at lære, hvordan man finder og udnytter fælles punkter i ting, der ikke ser ud til at have noget til fælles. Og det var det, jeg gjorde som Business Development Director.

Mit hovedmål var at finde synergier mellem forskellige segmenter og se, hvordan vi kunne skabe et tilbud, der gavnede alle. Jeg mødte mange kunder med forskellige behov og problemer. Ved at lede efter fællestræk kunne jeg tilbyde en enkelt løsning, der ville hjælpe alle involverede parter. Denne tilgang sparede tid og sikrede, at alle klienter var tilfredse med resultaterne.

Det er en fantastisk evne, der hjælper mig nu i HelloLilly med at kommunikere med forskellige kunder. Især dem, der ikke engang tror, at vores service er noget, de har brug for. Alligevel kan jeg altid finde frem til vores fælles interesser og fordele og vise, at vores tilbud vil være perfekt for dem.

Forandringer er gode

En anden ting, jeg har lært i den rolle er, at forandringer er uundgåelige. Hvis noget har fungeret i de sidste ti år, betyder det ikke, at det vil fungere i fremtiden. For at få virksomheden til at vokse var vi nødt til at omorganisere teamstrukturerne eller se, om der var brug for nye færdigheder til at drive nogle af aktiviteterne. Jeg indså hurtigt, at det er vigtigt at være fleksibel og agil, når det gælder udvikling. Det har været vigtigt i det hurtige miljø i en startup, hvor det er nødvendigt at tilpasse sig nye udfordringer.

At tilpasse og justere planer efter behov er en afgørende færdighed, der kræver kreativitet og en vilje til at prøve nye tilgange. Med praktisk tilpasningsevne kan startups dreje hurtigt og effektivt og dermed foretage de nødvendige justeringer for at holde forretningen kørende.

Strategisk planlægning

Jeg har arbejdet i forskellige afdelinger, i forskellige roller og med mange fantastiske mennesker. Der har jeg lært meget om en anden værdifuld færdighed – strategisk planlægning og vigtigheden af at udvikle en klar køreplan for succes. Mens jeg var hos Schneider Electric, arbejdede jeg på forskellige projekter, der krævede omhyggelig planlægning og udførelse. Jeg lærte at sætte mål, identificering af potentielle dårlige veje at gå og skabe en plan, der kunne føre os til succes. Det krævede samarbejde med forskellige afdelinger for at sikre, at alle var på samme side og arbejdede mod et fælles mål.

Da jeg forlod virksomheden for at arbejde med HelloLilly, indså jeg vigtigheden af strategisk planlægning mere end nogensinde. Som iværksætter var jeg nødt til at skabe en klar kurs, hvilket krævede, at jeg udviklede en solid forretningsplan. Jeg kunne bruge de færdigheder, jeg havde fået før, alt fra økonomiske fremskrivninger til markedsføringsstrategier.

Vær en leder, ikke en manager.

Da jeg arbejdede for Schneider Electric i forskellige roller og var en del af forskellige trænings- og læringssessioner, fik jeg erfaring med at være en god leder. Jeg vil gerne understrege “at være en leder”, ikke en manager. For det er ledere, der arbejder effektivt med teamet og motiverer andre til at nå deres mål, hvilket er afgørende for at opbygge en succesfuld startup.

Selvom det nogle gange kan virke som om, at hårde færdigheder er den mest kritiske faktor for en startup, så er lederevner lige så vigtige, hvis ikke endnu vigtigere. Jeg refererer ofte til citatet “kultur spiser strategi til morgenmad”. Citatet betyder, at din strategiske planlægning og køreplan til succes kun vil have reel effekt, når medarbejderengagementet er stærkt. En startups succes eller fiasko afhænger ofte af stifternes og nøglemedarbejdernes lederevner. Ledelsesevner omfatter at kommunikere klart og effektivt, håndtere og løse konflikter og træffe vanskelige beslutninger, når det er nødvendigt.

Effektivt lederskab giver en startup mulighed for at opbygge en positiv kultur, der fremmer innovation, produktivitet, udvikling og kreativitet.

Nyt kapitel

I dag er jeg administrerende direktør for HelloLilly. Min virksomhed hjælper arbejdsløse i Sverige med at udvikle og matche deres færdigheder med det, markedet leder efter, og finde et perfekt job. Jeg indser, at alt det, jeg tidligere har lært, betaler sig. Da jeg medstiftede og grundlagde HelloLilly, troede jeg, at arbejdet kun ville kræve en vis procentdel af mine ressourcer. Men virksomheden voksede, og det stod klart, at al min tid og viden ville være nødvendig for at komme på rette vej. Nu er jeg medstifter og administrerende direktør for en virksomhed, der er vokset fra 4 medstiftere til et team på 39 medarbejdere. Vi hjælper arbejdsløse i hele Sverige, og har helt sikkert planer om at bestige nye bjerge.

Læs om andres rejse hos Schneider Electric

I en række blogindlæg fortæller både tidligere og nuværende ansatte i Schneider Electric om deres karriere og udvikling igennem årene. Michael Svanfeldt fortæller hvordan Schneider Electrics værdier om at være modig og turde disrupte fik ham derhen, hvor han er i dag.

Se mere om vores nordiske alumnenetværk og tilmeld dig her

Om forfatteren

Forfatter Profil

Rikard Westerlund, medstifter og CEO i HelloLilly

Mit navn er Rikard Westerlund, jeg er medstifter og CEO i startup-virksomheden HelloLilly og også Schneider Electric-alumne.

Tags: , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.