Nogle gange må man glemme det man har lært, for at lære noget nyt

Man hører hele tiden, at man skal #LearnEveryDay, men hvad betyder det egentligt? Hvad nu, hvis det at lære noget ikke kun handler om at bliver undervist og kontinuerlig læring ikke bare er en konstant serie af træning?

Mit navn er Benjamin Roswall, og jeg arbejder som manager i vores Technical Competency Center i Digital Energy, Danmark.

Da jeg har tilbragt størstedelen af min karriere hos Schneider Electric i en række forskellige tekniske stillinger, har jeg altid opfattet læring som det, at opnå nye færdigheder inden for et givet produkt eller system og derefter direkte anvende denne viden i mit arbejde og for således, at være i stand til at se konkrete resultater. Resultater, der kan måles og vejes. Den tilfredsstillelse, det giver at kunne “sætte et kryds i kassen”, se min to-do-liste blive kortere og udføre opgaverne hurtigere, er noget, som jeg tror, at de fleste kan relatere til.

At lære er at tilpasse sig

Det var først, da jeg fik tillid og mulighed for at starte min rejse inden for personaleledelse, at jeg forstod, at jeg blev nødt til at omdefinere min opfattelse af, hvad “læring” er. Med andre ord, jeg var nødt til at lære, at lære.

Det er ikke fordi, at jeg ikke kunne have opdaget det efter at have været teknisk ekspert. Men jeg havde personligt brug for et skub eller en ændring af miljøet for at tænke anderledes. Det, man kan tage med herfra, er, at for virkelig at ændre sin måde at tænke på, skal man også ændre den kontekst, man opererer i. Uanset om det er i et forretnings-, bolig- eller endda geografisk perspektiv.

Jeg har gjort det mindst én gang før… ændret min måde at tænke på. Jeg var så heldig at arbejde to år i Schneider i Spanien. I Spanien indså jeg hurtigt, at hvis man anvender det, man tror, man ved om kultur, konventioner og samarbejde, fra et miljø til et andet, er det mere end sandsynligt, at det vil gå galt. Man er nødt til at redefinere sig selv og tilpasse sig, samtidig med at man forbliver tro mod sig selv. Igen er fællesnævneren ændring af miljøet.

Da jeg ankom til kontoret i Barcelona, havde jeg en forestilling, om at jeg vidste, hvordan jeg skulle udføre jobbet. I enhver kontekst og kultur. At færdigheder og viden var universelle. Min horisont var begrænset til “det, jeg vidste” inden for mit område. Jeg var ikke klar over, at anvendelsen af viden om et område kun kan gennemføres med succes, hvis man tilpasser sig til præmisen om, at alle modtagere er forskellige. Jeg var heldig nok til at opbygge gode venskaber i løbet af min tid, og jeg blev vejledt af folk med mere erfaring end mig i forbindelse med tilpasning.

Ledelse handler også om at kende sig selv

Der er uendelige muligheder for at udvikle sig i en virksomhed som Schneider. Jeg har deltaget i adskillige kurser, både inden for dybt tekniske områder og også inden for mere teoretiske områder. I min nuværende stilling har jeg været så heldig at deltage i både interne og eksterne kurser. Jeg må sige, at læring hos Schneider ikke er en disciplin, hvor man bare ”skal sætte et kryds i en kasse”. Kvaliteten af uddannelserne er uovertruffen, og min sidste rejse med TSL (Transforming Schneider Leadership) var intet mindre end fremragende.

Blandingen i kurset mellem bløde færdigheder som håndtering af dig selv, mindfulness, udforskning af dine skjulte fordomme og din indvirkning på andre, og samtidig undersøge og praktisere forretningsmodeller, teorier og strategiværktøjer var ikke noget, jeg havde været udsat for på nogen tidligere lederuddannelse. Det ændrede mig som leder og som person. Jeg kunne direkte anvende teknikker, der var enkle at forstå. Teknikker, som mit team straks mærkede den positive virkning af.

Nogle gange må man glemme det man har lært, for at lære noget nyt

Når jeg ser tilbage på min rejse hos Schneider, kan jeg se, at hver enkelt stilling og opgave, jeg har haft, har givet mig den mest værdifulde af alle erfaringer. Jeg er vokset som person og som professionel. “Der skal to til tango”, som man siger. Hvad nytter det, at du har alverdens evner og kompetencer, hvis det er umuligt at arbejde sammen med dig?

Det er svært at udpege en enkelt oplevelse, der har formet mig mest. Hvis jeg skulle tage essensen, ville det være, at man skal være ærlig, gennemsigtig, tro mod sig selv. Man skal investere ikke bare sin tid, men også sin person. Forandring er ikke farligt. Forandring er ikke kun at få en ny titel. Det kan være svært, og forandringer kan være udfordrende og sommetider endda få en til at tvivle på sig selv … men når man accepterer, at viden hænger sammen med konteksten, og at man hele tiden skal lære det, man tror, man ved, om, begynder verden at åbne sig og præsentere et væld af muligheder.

“Man lever og lærer”

Sætningen “man lever og lærer” er ikke en selvfølge. Det kræver hårdt arbejde og en konstant accept af, at man ikke har alle svarene. For en teknisk person som mig selv er det ikke det letteste at gøre. Men tilfredsstillelsen er tydelig, når man giver efter og accepterer, at det, der var sandt i går, måske ikke er sandt i dag, og at læring også er at aflære. For at aflære det, man tror, man ved, skal man benytte sig af muligheden. Tag chancen og genoverveje, hvad du ved, og begynd “at lære, at lære”.

Er du interesseret i en international og udfordrende karriere hos Schneider Electric? Læs mere på vores hjemmeside om hvordan du tager næste skridt i din karriererejse.

Benjamin er ikke den eneste i Schneider Electric som har taget chancen og flyttet til et andet land. Alessandra Cossu flyttede fra hendes hjemland Italien til Danmark for at studere inden hun kom til Schneider Electric som Analytics and Reporting Engineer. Læs hendes historie om at bygge selvtillid og selvværd som kvinde i et andet land.

Tags: , ,

Tilføj en kommentar

Alle felter er påkrævede.

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Se, hvordan dine kommentardata behandles.